Daje to Holandii czwarte miejsce na globalnej liście największych eksporterów świeżych produktów ogrodnictwa, jednak w przypadku wysyłki samych warzyw to absolutny lider na miejscu pierwszym. W eksporcie samych owoców utrzymuje pozycję 9.
Holandia to numer 1 w światowym wywozie głównie cebuli, buraków, warzyw korzeniowych czy brukselki. Drugie miejsce w tym rankingu eksporterów zajmuje z wywozem pomidorów, marchwi, pieczarek, bakłażanów i porów.
Według FAMMU/FAPA, w omawianym czasie najwięcej Holendrzy wywieźli cebuli – 1,334 mln ton, pomidorów – 1,032 mln ton, bananów, tj. głównie reeksport – 478 tys. ton, słodkiej papryki - 424 tys. ton, marchwi - 423 tys. ton, ogórków - 379 tys. ton oraz gruszek 319 tys. ton i winogron - 297 tys. ton.