Wysyłka warzyw wzrosła o 11% w ujęciu wartościowym i 10% w ilościowym i osiągnęła odpowiednio 4,331 mln euro oraz 4,6 mln ton. Głównie w eksporcie warzyw dominowały pomidory z wartością 988 mln euro, co daje o 7% zwyżkę w relacji rocznej, papryka słodka z 718 mln euro – wzrost o 18%, sałata z 568 mln euro – spadek o 3,5% oraz ogórków z 464 mln euro – więcej o 8%.
Wysyłka owoców w 2013 roku to wartość 6,351mln euro, co oznacza 11% zwyżkę i wielkość 7,1 mln ton - 4,5% wzrost. Stało się tak przede wszystkim z uwagi na wzrost sprzedaży owoców pestkowych i jagodowych. Eksport nektaryn wzrósł o 22% do wartości 429 mln euro i brzoskwiń o 14% do 331 mln euro.
Głównymi regionami eksportującymi produkty ogrodnictwa w Hiszpanii to Walencja, Andaluzja i Murcia. Wysyłka Walencji wyniosła 4,4 mln ton, więcej o 6% niż w 2012, Andaluzji to około 3,2 mln ton o 7% i w końcu Murcii - 2,3 mln ton – 8% zwyżka.
Rynki Unii Europejskiej w zeszłym roku stanowiły blisko 92% całkowitego wywozu z Hiszpanii z importem na poziomie 10,9 mln ton, co oznacza o 7% zwyżkę w odniesieniu do roku 2012. z kolei do państw trzecich Hiszpania wysłała dokładnie 912 tys. ton, a więc o 3% więcej owoców i warzyw, przy czym największe ilości trafiły do Norwegii czy Rosji.