W omawianym czasie eksport warzyw wyniósł niecałe 280,8 mln EUR, co daje prawie 8% zwyżkę w stosunku do 258,5 mln EUR w roku minionym. W odniesieniu do rynku świeżych owoców nastąpił spory blisko 26% wzrost sprzedaży do wielkości 983,7 tys. ton wobec 732,1 tys. ton rok wcześniej.
Wartość wysyłanych w pierwszych sześciu miesiącach owoców świeżych wyniosła 424,9 mln EUR w stosunku do ponad 321,1 mln EUR przed rokiem, co daje 25% zwyżkę. Tak znaczny wzrost eksportu owoców to efekt większej jabłek, których w omawianym okresie wysłano aż ponad 882 tys. ton.
Sprzedaż polskich produktów przetworzonych w pierwszej połowie 2013 roku wyniosła:
-
dla przetworów owocowych – 388,6 tys. ton, w stosunku do 337,8 tys. ton w analogicznym okresie 2012 roku,
-
dla warzywnych - 449,8 tys. ton wobec do ponad 410 tys. ton rok wcześniej.
W przypadku przetworzonych owoców całkowita wartość sprzedaży w analizowanym okresie zamknęła się wynikiem 564,2 mln EUR, co w odniesieniu do pierwszej połowy roku 2012 dało prawie 8% zwyżkę wartości eksportu. Podobnie wartość sprzedaży przetworów warzywnych utrzymała wyższym niż w 2012 roku poziomie i wyniosła ponad 341,7 mln EUR wobec 292,9 mln EUR rok wcześniej.
Kontyngent importu świeżych owoców do Polski w pierwszym półroczu 2013 roku jako jedyny zmniejszył się o 4% z zeszłorocznych 579,2 tys. ton do 556,4 tys. ton, a jego wartość ocenia się na 474,7 mln EUR. Natomiast wolumen sprowadzanych warzyw był większy o blisko 2% i wyniósł nieco powyżej 281,3 tys. ton o wartości prawie 280,8 mln EUR w stosunku do 258,5 mln EUR rok wcześniej.
Ponadto w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku odnotowano wzrost importu przetworów owocowych i warzywnych, przy czym zakup tych pierwszych zwiększył się o 25% i wyniósł 176,3 tys. ton o wartości 564,2 mln EUR. Z kolei sprowadzono o 2% więcej warzyw przetworzonych, czyli 142,2 tys. ton o wartości 341,7 mln EUR. Dla porównania w pierwszej połowie 2012 roku zaimportowane zostało 133 tys. ton przetworzonych owoców w cenie 521,5 mln EUR oraz 140,3 tys. ton przetworzonych warzyw za kwotę 292,9 mln EUR.