Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Przepływowe suszarnie seria Vjatka
2020-04-23 -
Termowentylator SANICO FH 501
2011-05-16 -
JOHN DEERE - szyba przednia seria 6000
2011-12-13 -
Nagrzewnica wodna Blowair S2 o mocy 29 kW
2013-09-05
Ponad 3,5 mln ton warzyw i owoców wyeksportowanych z Turcji
W ubiegłym roku Turcja wyeksportowała łącznie 3,550 mln ton owoców i warzyw, czyli o 3% więcej niż rok wcześniej, kiedy było to 3,432 mln ton.
Eksport warzyw i owoców z Turcji
FAMMU/FAPA podkreśla, że ze wspomnianej ilości około 784,0 tys. ton stanowił eksport do państw unijnych. Dane produkcyjne nie obejmują wprowadzonego od początku roku przez Rosjan embargo na tureckie produkty, i tym samym największym importerem tureckich owoców i warzyw w omawianym czasie minionego roku była właśnie Rosja, z wynikiem 1,283 mln ton w stosunku do 1,333 mln ton w roku 2014.
Drugim pod względem wolumenu importu owoców i warzyw z Turcji był Irak z wynikiem 658,2 tys. ton i kolejno Ukraina – 163,3 tys. ton, Niemcy – 150,2 tys. ton oraz Arabia Saudyjska – 143,5 tys. ton a także Rumunia – ponad 110,0 tys. ton. W sprzedawanych z Turcji produktach dominowały zdecydowanie owoce – w roku 2015 było to 2,599 mln ton oraz dokładnie 950,9 tys. ton warzywa.
Wśród owoców dominowały mandarynki, które uplasowały się na poziomie 561,5 tys. ton, cytryny – 471,6 tys. ton, pomarańcze – niemal 334,0 tys. ton oraz winogrona – 175,2 tys. ton. Natomiast w kategorii warzyw najwięcej wysłano z Turcji pomidorów – 541,7 tys. ton oraz cebuli – niecałe 94,0 tys. ton.