Eksport warzyw i owoców z UE
Głównym odbiorcą unijnych produktów ogrodnictwa w omawianym okresie była Białoruś z wynikiem 1,560 mln ton w całym poprzednim roku i 609,0 tys. ton w pierwszych sześciu miesiącach tego roku. Na drugim miejscu uplasowała się Szwajcaria, a na trzecim Norwegia.
W eksporcie przede wszystkim dominowały jabłka z wynikiem 4,296 mln ton, z czego 1,736 mln ton wysłano do państw pozaunijnych. Na drugim miejscu znalazły się pomidory z wynikiem 2,996 mln ton, w tym poza kraje unijne jedynie 202,0 tys. ton.
Kolejne miejsce w wysyłce zajęły pomarańcze z wynikiem 2,812 tys. ton, banany – 2,651 mln ton, cebula – 2,138 mln ton oraz mandarynki – 2,006 mln ton i 1,572 mln ton brzoskwinie i nektarynki. Jak podaje FAMMU/FAPA, pierwszą dziesiątkę najpopularniejszych w wywozie owoców i warzyw z UE zamykają słodka papryka z wynikiem 1,390 mln ton oraz ogórki – 1,275 mln ton.