Wzrost eksportu mrożonych warzyw jest ściśle związany z większą ich produkcją w pierwszym półroczu minionego roku. Warto podkreślić, iż 233 tysięcy ton (72% całego eksportu) trafiło do krajów Unii.
W analizowanym przedziale czasowym więcej wysłano również mrożonych owoców, bo 263 tysiące ton, czyli o 13,4 % procent więcej niż w roku poprzedzającym. W tym przypadku znacznie mniejszym zainteresowaniem cieszyły się mrożone truskawki, których poza polskie granice wysłano jedynie 61,6 tysiąca ton w odniesieniu do 80,1 tysiąca ton w 2011 roku. Jednakże kosztem truskawek na znaczeniu zyskały mrożone maliny. W tym okresie wyeksportowano ich niemalże 84,4 tysiąca ton, a zatem o 13,8% więcej.
Poza polskie granice więcej wysłano również zagęszczonego soku jabłkowego, przy czym wzrost eksportu wyniósł w tym przypadku 49% i osiągnął granicę 187 tysięcy ton. Tak dobre wyniki były mozliwe dzięki rekordowym zbiorom tych owoców.