Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (15.12.2024)
2024-12-27
Poznaj produkty
-
Schładzalniki używane
2013-01-24 -
Pług zawieszany WARRIOR – QRV
2020-02-20 -
Rivakka - Śrutownik bijakowy ssąco-tłoczący
2015-04-03 -
Przyczepa rolnicza TWT18
2013-10-29
Dalsze tymczasowe nadzwyczajne środki wsparcia dla producentów niektórych owoców i warzyw
Rada Ministrów wydała rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem dalszych tymczasowych nadzwyczajnych środków wsparcia dla producentów niektórych owoców i warzyw w związku z zakazem ich przywozu z Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej.
Wsparcie dla producentów warzyw i owoców
Przepisy zmienionego rozporządzenia przewidują wsparcie dla sektora owoców i warzyw w związku z wprowadzeniem zakazu ich dostaw na rynek rosyjski.
Wsparcie dla producentów rolnych jest zgodne z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 137/2014 z grudnia ubiegłego roku, które ustanawia nadzwyczajne środki dofinansowania producentów owoców i warzyw. Rolnicy (zarówno indywidualni, jak i zrzeszeni w organizacjach producenckich) otrzymają pomoc finansową za wycofanie owoców oraz warzyw z rynku i przeznaczenie ich na bezpłatną dystrybucję lub na inne cele – np. paszę dla zwierząt lub spalanie w biogazowi. Chodzi o jabłka, gruszki, pomidory, słodką paprykę, marchew i ogórki.
W rozporządzeniu podkreślono, że wycofane owoce i warzywa przeznaczone do bezpłatnej dystrybucji lub innych celów muszą spełniać wymagania jakości handlowej.
Termin operacji wycofania owoców i warzyw wyznaczono na początek roku – od stycznia do końca czerwca 2015 r. We wniosku składanym do Agencji Rynku Rolnego zainteresowani wsparciem powinni podać numery ewidencyjne działek, na których prowadzono uprawę.
Przewidziano, że łączna ilość produktów kwalifikujących się do objęcia wsparciem z powodu wycofania wynosi 500 ton dla rolników indywidualnych, dla organizacji producenckich – 10 000 ton.
Łączna ilość jabłek i gruszek, które będą objęte operacjami wycofania z przeznaczeniem ich na bezpłatną dystrybucję lub inne cele, odpowiada całkowitej ilości tych produktów przydzielonej dla Polski – czyli 155 700 ton. Dla warzyw będzie to 18 650 ton.