Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Agregat uprawowy Kverneland TLG
2015-01-15 -
Opryskiwacz Tùrbine
2020-08-05 -
Mulczery profesjonalne ORSI Eagle Plus
2015-03-12 -
Dystrybutor Cube 56
2012-10-09 -
Filtr do kominków 18l EINHELL
2011-05-11 -
Gaz w butlach
2015-09-29 -
Hak kulowy do Traktorka, Minitraktorka
2011-12-22
Zużycie nawozów wapniowych spadło do 570 tys. ton
Zużycie wapna nawozowego w Polsce zmalało dramatycznie po zniesieniu dotacji w roku 2004. W roku 2005/2006 zastosowanie nawozów wapniowych w czystym składniku wynosiło 874 tys. t i było o 40% mniejsze niż w poprzednim roku gospodarczym - podaje Główny Urząd Statystyczny.
Według wyników ostatniego badania wskaźnik krajowego zużycia nawozów wapniowych na 1 ha UR w dobrej kulturze był w dalszym ciągu bardzo niski i ponad 3-krotnie mniejszy od wskaźnika zastosowania nawozów mineralnych.
Wapnowanie wpływa na poprawę urodzajności gleby
Do czynników wpływających na zakwaszanie gleb, oprócz naturalnych warunków glebowo-klimatycznych można zaliczyć głównie zanieczyszczenia przemysłowe i komunikacyjne sprzyjające wymywaniu wapnia i magnezu z gleby, jak i działanie nawozów mineralnych. Zakwaszenie gleb oddziałuje przede wszystkim na ograniczenie plonowania upraw. Wpływa też niesprzyjająco na środowisko poprzez zwiększenie emisji NO2 do atmosfery oraz wymywanie azotu do wód. Stymuluje też dostępność metali ciężkich z gleby i gromadzenie ich w roślinach.
Wapnowanie wpływa na poprawę urodzajności gleby i zwiększenie przyswajalności przez rośliny m.in.: fosforu, potasu i magnezu oraz mikroelementów. Pod wpływem nawożenia wapniowego ziemia staje się mniej podatna na przenikanie metali ciężkich, zmniejsza się przy tym toksyczne działanie glinu czy manganu. Procesy rozkładu substancji organicznej są efektywniejsze. W wyniku działania tych wszystkich czynników poprawia się wydajność oraz jakość płodów rolnych.
40% gleb ma odczyn kwaśny
Na podstawie danych Krajowej Stacji Chemiczno-Rolniczej, przy przebadanego w latach 2011-2014 obszaru wynoszącego 4142,8 tys. ha, 40% gleb ma odczyn kwaśny o pH<5,5, w tym 13% gleb o pH≤ 4,5. Udział gleb koniecznie wymagających wapnowania w przebadanego przez stacje areału wynosił w Polsce 20%. W województwach małopolskim i podkarpackim za konieczne uznano wapnowanie ponad 40% gleb. Pod zbiory 2015 r. nawożenie wapniowe użyło 130 tys. gospodarstw rolnych.
Czytaj dalej na następnej stronie...