Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Łamacz słomy, włóka łąkowa MOVE
2020-04-07 -
Cebula AGROSAD
2020-10-05 -
FENDT - szyba drzwiowa dolna P / L zielona
2011-12-13 -
Agregat otrząsająco-czyszczący MAJA
2020-05-12
Rogale świętomarcińskie w Brukseli
Minister Marek Sawicki, Przewodniczący Rady UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa będzie promował w dniu 14 listopada w Brukseli rogale Świętomarcińskie w budynku Rady UE.
Renoma rogala Świętomarcińskiego wypracowana została przez
cukierników i piekarzy z Poznania – stolicy Wielkopolski. Smakołyk ten
cieszy się w Polsce od 150 lat niesłabnącą popularnością. Spożycie
rogali koncentruje się wokół dnia świętego Marcina, który przypada na
dzień 11 listopada. Każdego roku w tym dniu zjadanych jest 1 milion
rogali.
Dzięki tradycyjnym metodom wyrabiania rogali przy użyciu
określonych surowców, smakołyk ten został wpisany do rejestru
Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Ich jakość wynika nie tylko z metod
wytwarzania , ale także wykorzystania do produkcji rzadkiego i
wykwintnego nadzienia jakim jest biały mak połączony z aromatem
migdałowym.
Obecność rogali Świętomarcińskich w Brukseli jest
kontynuacją akcji promocyjnej artykułów rolno – spożywczych prowadzonej
przez polską prezydencję i prezentowania ich jako produktów
specyficznych wyróżniających się wysoką jakością. W trakcie półrocznej
prezydencji prezentowane były także truskawki kaszubskie i jabłka
łąckie.