Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Widły do obornika i słomy model Z
2016-01-12 -
Preparaty przeciw ślimakom IGLACO
2013-02-26 -
Rozłupywarka 8 ton ECO
2012-03-13 -
Okna Inwentarskie uchylne z szybą 60x40 cm
2012-04-20 -
Łyżkokrokodyl SHARK, szerokość 2000mm
2012-07-16
Rogale świętomarcińskie w Brukseli
Minister Marek Sawicki, Przewodniczący Rady UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa będzie promował w dniu 14 listopada w Brukseli rogale Świętomarcińskie w budynku Rady UE.
Renoma rogala Świętomarcińskiego wypracowana została przez
cukierników i piekarzy z Poznania – stolicy Wielkopolski. Smakołyk ten
cieszy się w Polsce od 150 lat niesłabnącą popularnością. Spożycie
rogali koncentruje się wokół dnia świętego Marcina, który przypada na
dzień 11 listopada. Każdego roku w tym dniu zjadanych jest 1 milion
rogali.
Dzięki tradycyjnym metodom wyrabiania rogali przy użyciu
określonych surowców, smakołyk ten został wpisany do rejestru
Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Ich jakość wynika nie tylko z metod
wytwarzania , ale także wykorzystania do produkcji rzadkiego i
wykwintnego nadzienia jakim jest biały mak połączony z aromatem
migdałowym.
Obecność rogali Świętomarcińskich w Brukseli jest
kontynuacją akcji promocyjnej artykułów rolno – spożywczych prowadzonej
przez polską prezydencję i prezentowania ich jako produktów
specyficznych wyróżniających się wysoką jakością. W trakcie półrocznej
prezydencji prezentowane były także truskawki kaszubskie i jabłka
łąckie.