Polsko-japońskie seminarium

Podsekretarz stanu Andrzej Butra 6 lipca 2011 r. uczestniczył w "Seminarium nt. technologii przetwarzania produktów żywnościowych".

Polsko-japońskie seminarium


Wydarzenie zorganizowane zostało w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Ambasadą Japonii w Warszawie, a otworzyli je wiceminister Butra i Ambasador Japonii w Warszawie Yuichi Kusumoto.

W seminarium wzięli udział m.in. przedstawiciele japońskich firm obecnych w Europie, w tym w Polsce, firm logistycznych, polskich firm z branży owocowo-warzywnej i mięsnej (w tym przetwórstwa i produkcji mrożonek), inspekcji weterynaryjnej i sanitarnej, uniwersytetów oraz jednostek naukowo-badawczych.


Uczestnicy zapoznali się m.in. z japońskimi technologiami zamrażania produktów spożywczych, w tym nowej technologii Cells Alive System, technologiami wytwarzania i kontroli przypraw, rynkiem mrożonek w Japonii, wymaganiami japońskich klientów dotyczących współpracy z polskimi producentami, systemem kontroli bezpieczeństwa żywności w Polsce i w Japonii oraz trendami w konsumpcji mięsa w Japonii.


Seminarium było również doskonałą okazją do nawiązania kontaktów handlowych między polskimi i japońskimi firmami.




Tagi:
źródło: