Polskie Smaki po raz siódmy

Minister Marek Sawicki uczestniczył wczoraj w VII Dniach Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki, które odbywają się w dniach 18-19 maja w Ząbkach na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej.

Polskie Smaki po raz siódmy

Minister rolnictwa wziął udział w uroczystym otarciu imprezy, a także wręczył wybranym producentom polskiej żywności odznaki „Zasłużony dla Rolnictwa”.

Marek Sawicki dziękując organizatorom za zaproszenie powiedział: „Polska musi przypominać o swojej tradycji, o swoich produktach i ich dobrym smaku, bo w globalizującym się świecie coraz częściej jesteśmy poddawani dyktatowi wielkich marek i sieci handlowych. Ministerstwo rolnictwa od kilku już lat w sposób szczególny zwraca uwagę na promocję polskich produktów, ze szczególnym naciskiem na produkty tradycyjne i lokalne, wytwarzane w gospodarstwach rolnych. Warto z tymi produktami wychodzić na zewnątrz, również poprzez sprzedaż bezpośrednią.”


Minister podkreślił, że polskie produkty wyróżniają się na arenie międzynarodowej swoim smakiem, zapachem i przede wszystkim wysoką jakością. „Warto te smaki promować przy okazjach takich jak Dni Produktów Tradycyjnych, w których dziś uczestniczymy. Narzędziem promocji i gwarancją jakości są również przyznawane produktom certyfikaty oraz znak Poznaj Dobrą Żywność. W ramach Programu Poznaj Dobrą Żywność, realizowanego przez resort rolnictwa, promujemy polską dobrą żywność zarówno na rynkach krajowych, jak i zagranicznych. W roku 2010 wartość wyeksportowanych produktów przekroczyła 53 mld zł, a blisko 10,5 mld zł to dodatni bilans handlowy wypracowany na artykułach rolno-żywnościowych” – zaznaczył minister Marek Sawicki.


Podczas uroczystości wręczone zostały również nagrody Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najciekawszą prezentację produktu tradycyjnego oraz nagrody w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.


W wydarzeniu bierze udział blisko osiemdziesięciu wytwórców produktów spożywczych, które przygotowane są w oparciu o tradycyjne receptury, oferując wyroby prezentujące tradycje kulinarne województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, śląskiego, świętokrzyskiego i wielkopolskiego.


Źródło: http://www.minrol.gov.pl


Tagi: