Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Podwozie ramowe
2016-05-11 -
Sprzęg do pras
2013-06-19 -
JOHN DEERE szyba tylna do kabiny LX 042117
2011-12-13 -
Ciągnik KUBOTA M110GX 115 KM
2013-08-18 -
Rozrzutnik obornika N-255/5 10 ton Igamet
2016-05-13
Polskie Smaki po raz siódmy
Minister Marek Sawicki uczestniczył wczoraj w VII Dniach Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki, które odbywają się w dniach 18-19 maja w Ząbkach na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej.
Marek Sawicki dziękując organizatorom za zaproszenie powiedział: „Polska musi przypominać o swojej tradycji, o swoich produktach i ich dobrym smaku, bo w globalizującym się świecie coraz częściej jesteśmy poddawani dyktatowi wielkich marek i sieci handlowych. Ministerstwo rolnictwa od kilku już lat w sposób szczególny zwraca uwagę na promocję polskich produktów, ze szczególnym naciskiem na produkty tradycyjne i lokalne, wytwarzane w gospodarstwach rolnych. Warto z tymi produktami wychodzić na zewnątrz, również poprzez sprzedaż bezpośrednią.”
Minister podkreślił, że polskie produkty wyróżniają się na arenie międzynarodowej swoim smakiem, zapachem i przede wszystkim wysoką jakością. „Warto te smaki promować przy okazjach takich jak Dni Produktów Tradycyjnych, w których dziś uczestniczymy. Narzędziem promocji i gwarancją jakości są również przyznawane produktom certyfikaty oraz znak Poznaj Dobrą Żywność. W ramach Programu Poznaj Dobrą Żywność, realizowanego przez resort rolnictwa, promujemy polską dobrą żywność zarówno na rynkach krajowych, jak i zagranicznych. W roku 2010 wartość wyeksportowanych produktów przekroczyła 53 mld zł, a blisko 10,5 mld zł to dodatni bilans handlowy wypracowany na artykułach rolno-żywnościowych” – zaznaczył minister Marek Sawicki.
Podczas uroczystości wręczone zostały również nagrody Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najciekawszą prezentację produktu tradycyjnego oraz nagrody w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.
W wydarzeniu bierze udział blisko osiemdziesięciu wytwórców produktów spożywczych, które przygotowane są w oparciu o tradycyjne receptury, oferując wyroby prezentujące tradycje kulinarne województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, śląskiego, świętokrzyskiego i wielkopolskiego.
Źródło: http://www.minrol.gov.pl