Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pompa Viscomat DC 60
2013-12-13 -
Produkty energetyczne dla bydła
2016-04-21 -
Ładowarka teleskopowa JCB 520-40 AGRI
2020-05-22
Polskie jabłka w Brukseli
Przewodniczący Buzek, Komisarz Ciolos i Minister Sawicki promowali w Brukseli polskie jabłka łąckie.
„Polska smakuje” to hasło akcji prowadzonej przez polską Prezydencję
promującej żywność wysokiej jakości, aby uświadomić konsumentom, że mają
one specyficzne walory i z pewnością zaspokoją oczekiwania nawet
najbardziej wymagających konsumentów.
Degustacja polskich jabłek
łąckich odbyła się w dniach 20 – 21 września br. w Brukseli w budynkach
Rady UE i Parlamentu Europejskiego.
Minister Marek Sawicki
przywiózł do Brukseli 12 tysięcy pysznych, słynnych ze swojego lekko
kwaśnego smaku i jędrnego miąższu jabłek, aby poczęstować przybyłych na
posiedzenie Rady Ministrów UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa oraz
europarlamentarzystów. Owoce te zagościły także na wszystkich
spotkaniach grup roboczych odbywających się 20 września w budynku Rady.
Jabłka
pochodzące z Kotliny Łąckiej zostały wpisane w 2010 roku przez Komisję
Europejską do Rejestru Oznaczeń Geograficznych, a dzięki swoim
niezwykłym walorom smakowym i jakościowym cieszą się tak dużym zaufaniem
konsumentów. Cechuje je wyższa kwasowość oraz rumieniec większy od
przeciętnego. Dzięki wysokiej kwasowości, można stwierdzić, iż jabłka
łąckie mają tzw. górską zieloną nutkę, czyli są bardziej wyraziste w
smaku, kwaśniejsze oraz bardziej aromatyczne.
Podobnie jak
polskie truskawki w PE w Strasburgu, polskie jabłka łąckie podbiły serca
przybyłych do Rady i Parlamentu Europejskiego delegatów w Brukseli.
Zdobyły także uznanie Przewodniczącego PE Jerzego Buzka oraz Komisarza
UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi Daciana Ciolosa.