Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Ładowarka do cebuli SU2LS SAMON
2020-10-08 -
Agregat Prądotwórczy 30 kVA
2011-08-19 -
Multione serii S
2011-06-16 -
DODATKOWE WYPOSAŻENIE W UKŁADZIE JEZDNYM
2011-05-25 -
Stajnie
2015-04-20
M. Sawicki: Jesteśmy zainteresowani możliwością wznowienia eksportu polskiej wieprzowiny do Chin
- Jesteśmy zainteresowani możliwością wznowienia eksportu polskiej wieprzowiny do Chin – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki podczas spotkania z wiceministrem rolnictwa Chińskiej Republiki Ludowej Yu-Xinrong. Polska delegacja ponowiła zaproszenie dla przedstawicieli chińskich służb weterynaryjnych do złożenia wizyty w naszym kraju w celu przeprowadzenia inspekcji działań podjętych przez polskie władze w celu kontroli oraz zwalczania ASF.
Polskie jabłka w Chinach?
Trzecim, po wieprzowinie i drobiu, ważnym tematem rozmów był rynek owoców. Po wprowadzeniu przez Federację Rosyjską embarga branża ta znalazła się w bardzo trudniej sytuacji, a szukanie alternatywnych rynków zbytu stało się priorytetem. Polska jest zainteresowana rozpoczęciem sprzedaży świeżych jabłek oraz rozszerzeniem listy eksportowanych mrożonych owoców i warzyw. W przypadku świeżych jabłek nasze starania o otwarcie rynku chińskiego trwają od sierpnia zeszłego roku, kiedy to na wniosek Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa Chiny rozpoczęły tzw. procedurę analizy ryzyka. Chińskie władze obiecały nam priorytetową, trwającą 2 lata, weryfikację naszego wniosku. To specyfika rynków azjatyckich - gdzie jak uczy dotychczasowe doświadczenie z Japonią czy Singapurem – otwieranie rynku nigdy nie następowało w krótkim czasie. Mimo to strona polska cały czas liczy na jak najszybsze zakończenie procedur zatwierdzenia jabłek na rynek Chin.
Szansa także dla polskich mrożonek
Podczas rozmów poruszono również kwestie szerszego dostępu na chiński rynek polskich mrożonek. Obecnie do Chin można eksportować mrożone truskawki, czarne porzeczki i wiśnie. Teraz liczmy na szybkie otrzymanie chińskich kwestionariuszy, dzięki, którym będzie możliwy również eksport mrożonych jagód, malin, śliwek, agrestu, aronii, borówki wysokiej oraz czarnego bzu.
W drugim dniu wizyty w Chińskiej Republice Ludowej polska delegacja uda się do Chongqing, gdzie weźmie udział m.in. w „Pierwszym Seminarium Wysokiego Szczebla dot. Międzynarodowej Współpracy w zakresie Inspekcji i Kwarantanny Państw, położonych wzdłuż Nowego Jedwabnego Szlaku”. Seminarium jest organizowane przez Generalny Urząd Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej (AQSIQ), które w Chinach odpowiada za dostęp zagranicznej żywności na tamtejszy rynek.