Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
Rozdzielacz doniczek RD35K
2012-01-10 -
Agregat podorywkowy GROM
2014-04-02 -
Autokarmniki Multimat
2015-03-04 -
Lusterka do ciągników Case IH GL0499
2011-12-14
Promocja zbóż na pikniku
Lubuska Izba Rolnicza w dniu 28 sierpnia 2011 roku zorganizowała w ramach VI Lubuskich Dni Żywności „Piknik Zbożowy”, promujący zdrowe przetwory zbożowe.
Była to masowa impreza plenerowa, zapoznająca z jakością i zaletami zbóż i przetworów zbożowych, wartościami odżywczymi i znaczeniem w codziennej diecie różnych gatunków pieczywa, kasz, płatków musli czy makaronów. Impreza była dofinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Impreza odbyła się w Zielonej Górze na terenie giełdy rolnej, gdzie prezentowali się producenci żywności ze zbóż, piekarnie, KGW z produktem regionalnym, gospodarstwa agroturystyczne oraz wystawcy rękodzieła artystycznego.
Zboża i produkty zbożowe to podstawowa żywność – a pełnoziarniste zboża zawierają wszystkie niezbędne minerały a nawet nieco zdrowych tłuszczy.
W czasie trwania pikniku w specjalnie przygotowanej hali
namiotowej uczestnicy mogli
skosztować produktów zdrowej żywności, poznać ich zalety ale również
obejrzeć prelekcję na temat produktów zbożowych, spróbować zdrowych wyrobów
piekarniczych, wyrobów mącznych m.in. pełnoziarnistego pieczywa, krokietów,
kluch na parze, ciasta drożdżowego czy kopytek. Można też było zobaczyć
wypiek chleba na żywo oraz zobaczyć i skosztować bliny drożdżowe. Oferta
piekarni była również bardzo zróżnicowana, trafiająca w rosnącą świadomość
konsumentów, którzy kładą nacisk na prozdrowotne walory pieczywa, w tym
chleba orkiszowego.
Uznaniem
cieszyły się produkty piekarnicze z dodatkiem
ziaren, ziół, suszonych owoców i warzyw. Wielkie zainteresowanie
wzbudzały mąki smakowe przeznaczone do samodzielnego wypieku chleba. Trend i
moda na pieczenie chleba w domu doskonale wpisuje się w prozdrowotne
zwyczaje konsumentów. Najzdrowszy jest, jak wiadomo chleb razowy na
zakwasie-gwarantuje najlepsze
przyswajanie składników odżywczych przez organizm człowieka.
W ramach promocji produktów z
ziarna zbożowego reprezentowane były wszystkie grupy produktów, w tym
również produkty z listy produktów tradycyjnych woj. lubuskiego.
Uczestnicy odwiedzający Piknik Zbożowy mogli zapoznać
się ze specjalistycznymi informacjami dotyczącymi składu i zawartości
witamin, związków mineralnych i działania zbóż i produktów zbożowych dla
zdrowia człowieka.
Goście imprezy mogli wziąć udział w pokazie młócki
cepem, zobaczyć wystawę zdrowych
produktów z polskich zbóż – kasz, musli, błonników smakowych, makaronów
razowych czy płatków śniadaniowych.
Nie zabrakło również wielu konkursów dla dzieci i dorosłych. Dla najmłodszych w przystępny sposób w formie zabaw i konkursów z nagrodami przybliżyliśmy treści edukacyjne o wartościach zbóż, dzieci chętnie wykonywały prace plastyczne z makaronów i kasz.
Dla dorosłych przygotowany był specjalny konkurs z
wiedzy o zbożach i przetworach zbożowych pt. ”Produkty zbożowe podstawą
diety”, z przykładowymi pytaniami -
z jakiej rośliny zbożowej produkowana jest kasza jaglana, czy dawne
narzędzie do młócenia. W konkursie można było m.in. wygrać sprzęt AGD:
gofrownicę, toster i opiekacz.
Imprezę uświetniły występami
zespoły – Cantilena, Górale
Czadeccy, Kryniczeńka,
Wierzbniczanki oraz
kabaret „Słuchajcie”.
Uczestnicy festynu dopytywali się organizatorów o kontynuację podobnej imprezy za rok, jak również LIR otrzymała propozycję wpisania „Pikniku Zbożowego” o zaproponowanej formule do swojego kalendarza imprez, co jest najlepszą rekomendacją i oceną.
Imprezę odwiedziło kilka tysięcy osób, całe rodziny mogły spędzić miło i korzystnie czas w ostatni weekend wakacji. Wszystkie stoiska cieszyły się dużym zainteresowaniem, smaki i zapachy produktów tradycyjnych były doskonałym wabikiem ogromnych rzesz odwiedzających imprezę.