Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Kultywator Przedsiewny BEST
2020-02-20 -
Przyczepy objętościowe SIWA
2014-04-24 -
Modernizacja obór
2014-01-09 -
PRZENOŚNIK ŚLIMAKOWY Z KOSZEM
2016-02-11
Kamień węgielny pod rolnicze innowacje
09.11.2011 roku odbyło się uroczyste wmurowanie aktu erekcyjnego pod budowę Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych realizowanego w ramach projektu „Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku”
Przedmiotem projektu jest budowa kompleksu obiektów
oraz ich wyposażenie w odpowiedni sprzęt i aparaturę
umożliwiającą stworzenie zaplecza badawczo –
rozwojowego o innowacyjnym charakterze na potrzeby
sektora rolnego i rolno – spożywczego, czyli
Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń
Agrotechnicznych w Kalsku.
Pierwszy etap realizacji projektu obejmuje budowę
obiektu dydaktyczno-laboratoryjnego, pracowni z halą
produkcyjną, zbiornika wodnego, szklarni z 4
tunelami foliowymi, przygotowanie odkrytych terenów
upraw szkółki (w tym matecznika i cienników przed
nasłonecznieniem) wraz z systemem fertygacji
(nawożenia z nawadnianiem). Stworzone zostanie
modelowe gospodarstwo szkółkarskie na potrzeby
badawcze i winnica jako zaplecze naukowo – badawcze
i dydaktyczne generujące nowoczesne technologie w
szkółkarstwie, ogrodnictwie oraz uprawie winorośli.
Etap II przewiduje budowę obiektu wraz z
infrastrukturą towarzyszącą na potrzeby zaplecza
badawczo-rozwojowego przemysłu spożywczego, w
zakresie: przetwórstwa mleka na potrzeby badawcze (3
linie: serów twarogowych i homogenizowanych, napojów
fermentowanych i serów dojrzewających),
przetwarzania win (linię do produkcji wina na
potrzeby analityczno - badawcze), laboratorium
browarnicze na potrzeby analityczno - badawcze
(fermentacji i destylacji), przetwórstwo owoców i
warzyw na potrzeby analityczno – badawcze oraz
przetwórstwo mięsa, przetwórstwo garmażeryjne i
opracowywanie nowych produktów na potrzeby
analityczno - badawcze.
Wartość całkowita projektu wyniesie
- 40 093 588,59 PLN a dofinansowanie
Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego - 33
934 086,79 PLN.
Utworzona baza badawcza pozwoli na prowadzenie
innowacyjnych prac badawczo – rozwojowych w
zakresie: analiz przetwórstwa mleka, mięsa, warzyw i
owoców, oceny zdrowotności i jakości surowca,
półproduktu i żywności (atestacja), projektowanie
nowych produktów (w tym żywności wygodnej),
poszukiwań produktów żywnościowych dla konsumentów
mających problemy z przyswajaniem określonych
składników pokarmowych (tzw. żywność funkcjonalna),
stymulowania produkcji naturalnych aromatów i
wspierania rozwoju produktów regionalnych: wina,
nalewek, serów.
Przedstawiciele samorządu rolniczego obecni na uroczystości – prezes Władysław Piasecki oraz Andrzej Kuziemski liczą na to, że Ośrodek przy Wyższej Szkole Zawodowej, będzie wpisywał się w zapotrzebowanie przemysłu rolno spożywczego na coraz nowe rozwiązania w tym zakresie. Patrząc na wielkość i rozmach inwestycji, chciałbym aby po skończeniu jak najwięcej rozwiązań, które tutaj zostanie opracowane będzie wdrożone w zakładach produkcyjnych. W przyszłości wdrażając tak duży, bardzo potrzebny projekt należałoby się zastanowić, czy nie lepszym miejscem jest bezpośrednie lokowanie inwestycji uczelni w najlepszych zakładach w województwie, które codziennie muszą odpowiadać na wyzwania płynące z rynku.