Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
Deszczownia Rainstar E BauerGroup
2020-05-22 -
Brona mulczowa U209
2013-03-18 -
Smoczki
2011-05-18 -
Potenza S001
2011-05-24 -
PIASKARKA KOMUNALNA DROGOWA MINI 350 L
2013-11-22 -
Wygrodzenie legowiskowe Profit
2020-05-25
Kamień węgielny pod rolnicze innowacje
09.11.2011 roku odbyło się uroczyste wmurowanie aktu erekcyjnego pod budowę Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych realizowanego w ramach projektu „Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku”

Przedmiotem projektu jest budowa kompleksu obiektów
oraz ich wyposażenie w odpowiedni sprzęt i aparaturę
umożliwiającą stworzenie zaplecza badawczo –
rozwojowego o innowacyjnym charakterze na potrzeby
sektora rolnego i rolno – spożywczego, czyli
Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń
Agrotechnicznych w Kalsku.
Pierwszy etap realizacji projektu obejmuje budowę
obiektu dydaktyczno-laboratoryjnego, pracowni z halą
produkcyjną, zbiornika wodnego, szklarni z 4
tunelami foliowymi, przygotowanie odkrytych terenów
upraw szkółki (w tym matecznika i cienników przed
nasłonecznieniem) wraz z systemem fertygacji
(nawożenia z nawadnianiem). Stworzone zostanie
modelowe gospodarstwo szkółkarskie na potrzeby
badawcze i winnica jako zaplecze naukowo – badawcze
i dydaktyczne generujące nowoczesne technologie w
szkółkarstwie, ogrodnictwie oraz uprawie winorośli.
Etap II przewiduje budowę obiektu wraz z
infrastrukturą towarzyszącą na potrzeby zaplecza
badawczo-rozwojowego przemysłu spożywczego, w
zakresie: przetwórstwa mleka na potrzeby badawcze (3
linie: serów twarogowych i homogenizowanych, napojów
fermentowanych i serów dojrzewających),
przetwarzania win (linię do produkcji wina na
potrzeby analityczno - badawcze), laboratorium
browarnicze na potrzeby analityczno - badawcze
(fermentacji i destylacji), przetwórstwo owoców i
warzyw na potrzeby analityczno – badawcze oraz
przetwórstwo mięsa, przetwórstwo garmażeryjne i
opracowywanie nowych produktów na potrzeby
analityczno - badawcze.
Wartość całkowita projektu wyniesie
- 40 093 588,59 PLN a dofinansowanie
Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego - 33
934 086,79 PLN.
Utworzona baza badawcza pozwoli na prowadzenie
innowacyjnych prac badawczo – rozwojowych w
zakresie: analiz przetwórstwa mleka, mięsa, warzyw i
owoców, oceny zdrowotności i jakości surowca,
półproduktu i żywności (atestacja), projektowanie
nowych produktów (w tym żywności wygodnej),
poszukiwań produktów żywnościowych dla konsumentów
mających problemy z przyswajaniem określonych
składników pokarmowych (tzw. żywność funkcjonalna),
stymulowania produkcji naturalnych aromatów i
wspierania rozwoju produktów regionalnych: wina,
nalewek, serów.
Przedstawiciele samorządu rolniczego obecni na uroczystości – prezes Władysław Piasecki oraz Andrzej Kuziemski liczą na to, że Ośrodek przy Wyższej Szkole Zawodowej, będzie wpisywał się w zapotrzebowanie przemysłu rolno spożywczego na coraz nowe rozwiązania w tym zakresie. Patrząc na wielkość i rozmach inwestycji, chciałbym aby po skończeniu jak najwięcej rozwiązań, które tutaj zostanie opracowane będzie wdrożone w zakładach produkcyjnych. W przyszłości wdrażając tak duży, bardzo potrzebny projekt należałoby się zastanowić, czy nie lepszym miejscem jest bezpośrednie lokowanie inwestycji uczelni w najlepszych zakładach w województwie, które codziennie muszą odpowiadać na wyzwania płynące z rynku.
