Komunikat w sprawie działań podjętych przez Inspekcję Weterynaryjną w ramach programu „Zero tolerancji” (23-29.10.2013)

W ramach wprowadzonego przez Inspekcję Weterynaryjną programu „Zero tolerancji” w dniach 23 - 29 października 2013 r. terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej na terenie całej Polski przeprowadziły 151 kontroli w rzeźniach, 396 w zatwierdzonych zakładach przetwórstwa spożywczego, 11 w chłodniach składowych, 145 w punktach skupu zwierząt, 82 u pośredników w handlu zwierzętami, 78 środków transportu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz 431 środków transportu zwierząt do 8h. Łącznie przeprowadzono 1294 kontrole.

Komunikat w sprawie działań podjętych przez Inspekcję Weterynaryjną w ramach programu „Zero tolerancji” (23-29.10.2013)
Jednocześnie w wyniku prowadzonych w dniach 23-29 października 2013 r. kontroli ujawniono 16 prowadzonych nielegalnie działalności. Przypadki te dotyczyły uboju zwierząt (9 przypadków), w tym na użytek własny (2 przypadki), produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego (6 przypadków), rozbioru (1 przypadek), skupu zwierząt (1 przypadek) oraz transportu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego (1 przypadek). W związku z ujawnieniem ww. nielegalnych działalności nałożono 7 kar pieniężnych na kwotę 35 800 zł (nałożenie 9 kolejnych jest w toku), a 5 spraw przekazano do organów ścigania (przekazanie kolejnej jest w toku).
 
W związku z powyższym w okresie 23 - 29 października 2013 r. łącznie:
  • nałożono w drodze decyzji administracyjnej 12 kar pieniężnych na łączną sumę 62 500 zł, nałożenie 23 kolejnych jest w toku;
  • nałożono 31 mandatów na łączną kwotę 8 500 zł;
  • 7 spraw przekazano do organów ścigania, przekazanie kolejnej jest w toku;
  • wydano 2 decyzje administracyjne o zawieszeniu/zakazie działalności i/lub wykreśleniu z rejestru, wydanie 3 kolejnych jest w toku;
  • zgłoszenie 3 spraw do urzędu skarbowego jest w toku;
  • wygenerowano 1 powiadomienie alarmowe w systemie RASFF dotyczące obecności bakterii Salmonella w kebabie.


Tagi:
źródło: