Przyjmowane będzie wyłącznie świeże/zamrożone mięso drobiowe oraz produkty z drobiu, których cała przesyłka pochodzi od drobiu utrzymywanego w kraju, strefie lub kompartmencie wolnym od grypy ptaków (Avian Influenza, AI) od momentu wylężenia.
W dniu 3 czerwca 2020 roku służba weterynaryjna Hongkongu poinformowała o wznowieniu eksportu mięsa drobiowego (tuszek, elementów i podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi z następujących powiatów:
-
powiat lubartowski, województwo lubelskie;
-
powiat krasnostawski, województwo lubelskie;
-
powiat ostrowski, województwo wielkopolskie;
-
powiat szamotulski, województwo wielkopolskie;
-
powiat myśliborski, województwo zachodniopomorskie;
-
powiat legnicki, województwo dolnośląskie;
-
powiat iławski, województwo warmińsko-mazurskie.
Przesyłki jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi (wyprodukowane/zapakowane) będą przyjmowane wyłącznie z kraju, strefy lub kompartmentu wolnego od AI pod warunkiem transportowania ich w nowych lub odpowiednio odkażonych opakowaniach.
Musi być ona zaopatrzona w świadectwo zdrowia w uzgodnionym formacie używanym aktualnie jako towarzyszące przesyłkom eksportowanym z Polski do Hongkongu.
źródło: Gospodarz.pl/GIW foto:
pixabay.com