| Autor: redakcja1

Zatruty nektar przyczyną wymierania pszczół

Wiele uli pozostaje pustych, bo pszczele rodziny zatruwają się pyłkiem pochodzącym od spryskanych kwiatów rzepaku.

Zatruty nektar przyczyną wymierania pszczół
Pszczelarze obwiniają za to rolników i ogrodników, którzy robią opryski w czasie oblotów pszczół. Mało tych pożytecznych owadów to niewielkie ilości miodu, a to oznacza wysokie ceny tego produktu.
 
Niestety udowodnienie gospodarzom winy jest niezwykle trudne, a czasem wręcz niemożliwe, szczególnie gdy opryski stosuje w ciągu dnia kilku rolników, a trasy lotów pszczół nie można jednoznacznie określić.
 
Sezon pszczelarski trwa od kwietnia do sierpnia i według obserwacji, jest coraz więcej przypadków zatrucia pszczół, zwłaszcza w czasie kwitnienia rzepaku. To właśnie w tym okresie rolnicy walczą z groźnym szkodnikiem jakim jest słodyszek rzepakowy, ale wystarczy zrobić oprysk wieczorem, kiedy pszczoły są w ulach.


Tagi:
źródło: