Wyniki kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję JHARS w III kwartale 2013 r.

W III kwartale 2013 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej: przetworów z mięsa czerwonego (ze szczególnym uwzględnieniem wędzonek, pasztetów i konserw), przetworów rybnych (w tym ryb mrożonych i wędzonych), przetworów owocowych (w tym kompotów oraz przetworów owocowych w syropie i w zalewie), napojów spirytusowych (w tym przede wszystkim wódki), świeżych owoców i warzyw (w tym głównie jabłek, gruszek, truskawek, brzoskwiń i nektaryn oraz sałaty, pomidorów, papryki).

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję JHARS w III kwartale 2013 r.
Ponadto w zakresie znakowania kontrolą objęto takie artykuły jak: pieczywo, koncentraty spożywcze i lody.
 
Kontrole jakości handlowej pasteryzowanych przetworów owocowych w zalewie oraz znakowania lodów przeprowadzono po raz pierwszy.
 
Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania dotyczące tych artykułów, jeżeli ich spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach, barwę, konsystencję), parametry fizykochemiczne (m.in. zawartość ekstraktu ogólnego, masę netto po odcieku, zawartość soli) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

Zakres kontroli

 
Kontrole przeprowadzono w 614 podmiotach, w tym u:
  • § 184 producentów przetworów z mięsa czerwonego,
  • § 147 producentów pieczywa,
  • § 132 podmiotów zajmujących się obrotem świeżymi owocami i warzywami,
  • § 41 producentów przetworów rybnych,
  • § 33 producentów lodów,
  • § 30 producentów przetworów owocowych,
    • § 29 producentów koncentratów spożywczych,
    • § 18 producentów napojów spirytusowych.
Kontrolą objęto w zakresie:
 
1. cech organoleptycznych - 603 partie produktów, w tym:
  • 428 partii przetworów z mięsa czerwonego,
  • 93 partie przetworów owocowych,
  • 82 partie przetworów rybnych;
2. parametrów fizykochemicznych - 603 partie produktów, w tym:
  • 388 partii przetworów z mięsa czerwonego,
  • 84 partie przetworów rybnych,
  • 93 partie przetworów owocowych,
    • 38 partii napojów spirytusowych;
3. znakowania - 2326 partii produktów, w tym:
  • 911 partii świeżych owoców i warzyw,
  • 466 partii przetworów z mięsa czerwonego,
  • 466 partii pieczywa,
  • 116 partii koncentratów spożywczych,
  • 111 partii lodów,
  • 100 partii przetworów rybnych,
  • 94 partie przetworów owocowych,
  • 62 partie napojów spirytusowych.
Ponadto w toku kontroli świeżych owoców i warzyw sprawdzono również ich jakość handlową w  zakresie pozostałych wymagań określonych w normach (tj. wymagań minimalnych, wymagań dotyczących dojrzałości, klasyfikacji, wielkości i prezentacji) oraz dokumentację towarzyszącą.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: