Ponadto w zakresie znakowania kontrolą objęto takie artykuły jak: pieczywo, koncentraty spożywcze i lody.
Kontrole jakości handlowej pasteryzowanych przetworów owocowych w zalewie oraz znakowania lodów przeprowadzono po raz pierwszy.
Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania dotyczące tych artykułów, jeżeli ich spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach, barwę, konsystencję), parametry fizykochemiczne (m.in. zawartość ekstraktu ogólnego, masę netto po odcieku, zawartość soli) oraz znakowanie produktów żywnościowych.
Zakres kontroli
Kontrole przeprowadzono w 614 podmiotach, w tym u:
-
§ 184 producentów przetworów z mięsa czerwonego,
-
§ 147 producentów pieczywa,
-
§ 132 podmiotów zajmujących się obrotem świeżymi owocami i warzywami,
-
§ 41 producentów przetworów rybnych,
-
§ 33 producentów lodów,
-
§ 30 producentów przetworów owocowych,
-
§ 29 producentów koncentratów spożywczych,
-
§ 18 producentów napojów spirytusowych.
Kontrolą objęto w zakresie:
1. cech organoleptycznych - 603 partie produktów, w tym:
-
428 partii przetworów z mięsa czerwonego,
-
93 partie przetworów owocowych,
-
82 partie przetworów rybnych;
2. parametrów fizykochemicznych - 603 partie produktów, w tym:
-
388 partii przetworów z mięsa czerwonego,
-
84 partie przetworów rybnych,
-
93 partie przetworów owocowych,
-
38 partii napojów spirytusowych;
3. znakowania - 2326 partii produktów, w tym:
-
911 partii świeżych owoców i warzyw,
-
466 partii przetworów z mięsa czerwonego,
-
466 partii pieczywa,
-
116 partii koncentratów spożywczych,
-
111 partii lodów,
-
100 partii przetworów rybnych,
-
94 partie przetworów owocowych,
-
62 partie napojów spirytusowych.
Ponadto w toku kontroli świeżych owoców i warzyw sprawdzono również ich jakość handlową w zakresie pozostałych wymagań określonych w normach (tj. wymagań minimalnych, wymagań dotyczących dojrzałości, klasyfikacji, wielkości i prezentacji) oraz dokumentację towarzyszącą.
Czytaj dalej na następnej stronie...