Kontrole przeprowadzone w IV kwartale 2016 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach), parametry fizykochemiczne (m.in. zawartość ekstraktu ogólnego, tłuszczu, soli i glazury, identyfikację surowca rybnego, wilgotność i kwasowość) oraz znakowanie produktów żywnościowych.
Kontrole dotyczyły jakości handlowej:
-
makaronu,
-
ryb mrożonych i paluszków rybnych,
-
dżemów (w tym ekstra i niskosłodzonych), konfitur, powideł,
-
tłuszczów do smarowania,
-
koncentratów spożywczych deserów i obiadów,
-
wyrobów czekoladowych, cukierków oraz produktów marcepanowych.
Kontrola tłuszczów do smarowania, koncentratów spożywczych i wyrobów cukierniczych obejmowała przede wszystkich sprawdzenie prawidłowości ich oznakowania. W przypadku podejrzenia wystąpienia nieprawidłowości dodatkowo pobrano próbki do oceny organoleptycznej i badań laboratoryjnych.
II. Zakres kontroli
Kontrole przeprowadzono w 245 podmiotach, w tym u:
-
64 producentów wyrobów cukierniczych,
-
60 producentów makaronu,
-
39 producentów przetworów rybnych,
-
36 producentów tłuszczów do smarowania,
-
26 producentów przetworów owocowych,
-
20 producentów koncentratów spożywczych.
Kontrolą objęto w zakresie:
1. cech organoleptycznych – 437 partii produktów, w tym:
-
175 partii makaronu,
-
76 partii przetworów rybnych,
-
68 partii przetworów owocowych,
-
58 partii tłuszczów do smarowania,
-
42 partie koncentratów spożywczych,
-
18 partii wyrobów czekoladowych;
2. parametrów fizykochemicznych – 447 partii produktów, w tym:
-
167 partii makaronu,
-
80 partii przetworów rybnych,
-
68 partii przetworów owocowych,
-
58 partii tłuszczów do smarowania,
-
42 partie koncentratów spożywczych,
-
32 partie wyrobów czekoladowych;
3. znakowania – 611 partii produktów, w tym:
-
193 partie makaronu,
-
140 partii wyrobów cukierniczych,
-
90 partii przetworów rybnych,
-
71 partii przetworów owocowych,
-
67 partii tłuszczów do smarowania,
-
50 partii koncentratów spożywczych.
Czytaj dalej na następnej stronie...