Kontrole przeprowadzone w IV kwartale 2016 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.
3. Udział partii nieprawidłowo oznakowanych zmniejszył się w przypadku przetworów rybnych o 12,6 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2015 r.) oraz makaronu o 6,7 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z I kw. 2013 r.). Wzrost odsetka kwestionowanych partii stwierdzono natomiast w przypadku tłuszczów do smarowania o 12,5 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z II kw. 2013 r.), przetworów owocowych o 5,9 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z III kw. 2015 r.), wyrobów cukierniczych o 5,4 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z II kw. 2014 r.) oraz koncentratów spożywczych o 3,3 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z III kw. 2013 r.).
Nieprawidłowości w zakresie znakowania:
-
Nazwa i rodzaj produktu, m.in.:
-
„miks tłuszczowy” uformowano w osełkę, zapakowano w papier pergaminowy, oraz umieszczono na nim nazwę fantazyjną „Osełka …” (przy użyciu czcionki wyraźnie odróżniającej od pozostałych informacji) i sformułowanie „Jakie dobre !!!”, którego forma gramatyczna była odpowiednia dla masła (całość oznakowania sugerowała więc, że dany produkt jest masłem);
-
stosowanie nazw typu „marcepan”, „czekoladka marcepanowa”, marcepanowy baton…” wskazujących, że są to wyroby z nadzieniem wyprodukowanym z migdałów słodkich z ewentualnym dodatkiem migdałów gorzkich, podczas gdy faktycznie produkty te poza masą marcepanową zawierały również percepan (tj. miazgę z pestek moreli i brzoskwiń) i arachipan (tj. miazgę z orzeszków arachidowych);
-
stosowanie nazwy „dżem” dla wyrobu niespełniającego wymagań obowiązujących przepisów (w zakresie zawartości ekstraktu ogólnego);
-
pominięcie w nazwie makaronu określenia „makaron” (brak pełnej charakterystyki produktu);
-
umieszczenie na opakowaniu dwóch różnych, sprzecznych nazw produktu (np. „Makaron wstążka…” i „Makaron nitka cienka…”, „Kurczak w sosie…” i ,,Skoncentrowany Sos…”, „Marcepanowy baton w czekoladzie” i „Baton z masy arachipanowo-marcepanowej w czekoladzie).
-
Skład, m.in.:
-
brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (np. laktozy, tłuszczu kakaowego, dodatków) przy jednoczesnym podaniu takich składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym (np. barwnika, tłuszczu mlecznego);
-
umieszczenie w oznakowaniu „miksu tłuszczowego do smarowania X %” grafiki przypominającej kwiat słonecznika, podczas gdy w procesie produkcji użyto mniej wartościowego tłuszczu palmowego;
-
podanie składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy;
-
zastosowanie niewłaściwego nazewnictwa dla użytych składników (np. „kakao” zamiast „miazga kakaowa”, „mleko odtłuszczone w proszku” zamiast „mleko pełne w proszku”, „kurkuma” zamiast „aromat kurkumy”);
-
brak podkreślenia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników;
-
podanie niepełnej nazwy składnika alergennego (np. kaszka makaronowa, semolina bez wskazania rodzaju zboża);
-
brak lub podanie zawyżonej informacji o ilościowej zawartości składników (np. owoców w dżemie, składnika jajecznego w makaronie jajecznym, mleka w proszku w „krówce mlecznej”, likieru w „wiśniach z likierem…”).
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/IJHAR-S foto:
Gospodarz.pl