Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w IV kwartale 2015 r.

Kontrole przeprowadzone w IV kwartale 2015 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w IV kwartale 2015 r.

3. Udział partii nieprawidłowo oznakowanych zmniejszył się w przypadku przetworów mięsnych o 12,1 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z III kw. 2015 r.). Wzrost odsetka partii nieprawidłowo oznakowanych stwierdzono natomiast w przypadku:

  • soków i nektarów o 15,3 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z III kw. 2014 r.),

  • fermentowanych napojów winiarskich o 11,8 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z III kw. 2014 r.),

  • wyrobów garmażeryjnych o 9,6 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z III kw. 2014 r.);

  • jaj o 7,4 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z I kw. 2014 r.);

  • przetworów rybnych o 4,6 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z I kw. 2014 r.).

Nieprawidłowości w zakresie znakowania:

  • Nazwa i rodzaj produktu, m.in.:

    • podanie nazwy nieadekwatnej do składu wyrobu gotowego, np. „drobiowy” dla produktu zawierającego w składzie surowce wieprzowe, „szynka” dla produktów zawierających MOM lub posiadających rozdrobniony wsad mięsno-tłuszczowy, „blok mięsny” dla wyrobu, który zawierał jedynie 3% wsadu mięsnego;

    • wskazanie w nazwie i wykazie składników „łososia”, którego DNA nie wykryto podczas badań laboratoryjnych;

    • stosowanie nazwy „Moscato” sugerującej, że wino zostało wytworzone z jednej, określonej odmiany winorośli, podczas gdy faktycznie do produkcji zastosowano winogrona z odmiany Chardonnay i Muscat Ottonel;

    • wskazanie jedynie nazwy fantazyjnej (np. „Pierogi domowe”) uniemożliwiającej rozpoznanie rodzaju i właściwości produktu;

    • podanie nazwy „uszka z mięsem” bez wskazania obecności podrobów, będących jednym z podstawowych składników;

    • brak wskazania w nazwie wyrobu mięsnego informacji o dodanej wodzie, zastąpieniu mięsa białkiem sojowym i sformułowania „z połączonych kawałków mięsa”;

  • Skład, m.in.:

    • brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (w tym alergenów, dodatków do żywności) przy jednoczesnym podaniu takich składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym (np. sera twarogowego, śmietany, mięsa wołowego, ziół);

    • brak podkreślenia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników (np. pszenicy, soi, gorczycy, jaj);

    • wskazanie „łososia” jako składnika innego gatunku ryby (podano „szprot rozdrobniony 40%, w tym mięso z łososia 20%”);

    • stosowanie nieprawidłowej lub niepełnej nazwy składnika (np. podano „pszenica” zamiast „mąka pszenna”, nie wskazano gatunku zwierzęcia w przypadku MOM-u);

    • podanie sformułowania „100% naturalne” przy jednoczesnym stosowaniu dodatków (przeciwutleniacza, substancji konserwujących i zagęszczających);

    • podanie informacji „nie zawiera siarczynów”, podczas gdy ich zawartość stwierdzono na podstawie badań laboratoryjnych;

    • brak wskazania procentowej zawartości składnika występującego w nazwie środka spożywczego (np. wołowiny i mąki razowej w „pierogach razowych z wołowiną”);
    • podanie składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: