Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pellux Compact Touch – Dotacja
2020-03-17 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Poskromy dla bydła SA0051
2014-06-20 -
DEUTZ - szyba tylna przezroczysta
2011-12-13 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Ładowarka kołowa GIANT V761T
2015-04-22
Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w IV kwartale 2015 r.
Kontrole przeprowadzone w IV kwartale 2015 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.
3. Udział partii nieprawidłowo oznakowanych zmniejszył się w przypadku przetworów mięsnych o 12,1 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z III kw. 2015 r.). Wzrost odsetka partii nieprawidłowo oznakowanych stwierdzono natomiast w przypadku:
-
soków i nektarów o 15,3 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z III kw. 2014 r.),
-
fermentowanych napojów winiarskich o 11,8 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z III kw. 2014 r.),
-
wyrobów garmażeryjnych o 9,6 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z III kw. 2014 r.);
-
jaj o 7,4 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z I kw. 2014 r.);
-
przetworów rybnych o 4,6 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z I kw. 2014 r.).
Nieprawidłowości w zakresie znakowania:
-
Nazwa i rodzaj produktu, m.in.:
-
podanie nazwy nieadekwatnej do składu wyrobu gotowego, np. „drobiowy” dla produktu zawierającego w składzie surowce wieprzowe, „szynka” dla produktów zawierających MOM lub posiadających rozdrobniony wsad mięsno-tłuszczowy, „blok mięsny” dla wyrobu, który zawierał jedynie 3% wsadu mięsnego;
-
wskazanie w nazwie i wykazie składników „łososia”, którego DNA nie wykryto podczas badań laboratoryjnych;
-
stosowanie nazwy „Moscato” sugerującej, że wino zostało wytworzone z jednej, określonej odmiany winorośli, podczas gdy faktycznie do produkcji zastosowano winogrona z odmiany Chardonnay i Muscat Ottonel;
-
wskazanie jedynie nazwy fantazyjnej (np. „Pierogi domowe”) uniemożliwiającej rozpoznanie rodzaju i właściwości produktu;
-
podanie nazwy „uszka z mięsem” bez wskazania obecności podrobów, będących jednym z podstawowych składników;
-
brak wskazania w nazwie wyrobu mięsnego informacji o dodanej wodzie, zastąpieniu mięsa białkiem sojowym i sformułowania „z połączonych kawałków mięsa”;
-
-
Skład, m.in.:
-
brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (w tym alergenów, dodatków do żywności) przy jednoczesnym podaniu takich składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym (np. sera twarogowego, śmietany, mięsa wołowego, ziół);
-
brak podkreślenia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników (np. pszenicy, soi, gorczycy, jaj);
-
wskazanie „łososia” jako składnika innego gatunku ryby (podano „szprot rozdrobniony 40%, w tym mięso z łososia 20%”);
-
stosowanie nieprawidłowej lub niepełnej nazwy składnika (np. podano „pszenica” zamiast „mąka pszenna”, nie wskazano gatunku zwierzęcia w przypadku MOM-u);
-
podanie sformułowania „100% naturalne” przy jednoczesnym stosowaniu dodatków (przeciwutleniacza, substancji konserwujących i zagęszczających);
-
podanie informacji „nie zawiera siarczynów”, podczas gdy ich zawartość stwierdzono na podstawie badań laboratoryjnych;
- brak wskazania procentowej zawartości składnika występującego w nazwie środka spożywczego (np. wołowiny i mąki razowej w „pierogach razowych z wołowiną”);
- podanie składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy.
-
Czytaj dalej na następnej stronie...