Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Rozrzutnik obornika SIPMA RO 600 ZEFIR
2013-06-19 -
Ciągnik LAMBORGHINI R.1 35 – 45 – 55
2011-06-29 -
Zetor ładowacz czołowy ZX
2016-03-02 -
Zaczepy transportowe do wózków widłowych
2020-04-28
Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w IV kwartale 2015 r.
Kontrole przeprowadzone w IV kwartale 2015 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.
W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach, barwę), parametry fizykochemiczne (m.in. identyfikację surowców mięsnych i rybnych, obecność MOM-u , zawartość ekstraktu, alkoholu etylowego, nadzienia, tłuszczu, białka i soli, kwasowość) oraz znakowanie produktów żywnościowych.
Kontrole dotyczyły jakości handlowej:
-
wędlin typu wędzonka, konserw i wyrobów blokowych;
-
wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem (np. pierogów, pyz), wyrobów z mięsa w sosach (np. pulpetów), gołąbków, flaków;
-
ryb mrożonych, konserw i marynat rybnych, owoców morza;
-
soków i nektarów jabłkowych oraz soków i nektarów cytrusowych (w tym soków bezpośrednio tłoczonych);
-
wyrobów winiarskich (w tym m.in. fermentowanych napojów winiarskich, win i win aromatyzowanych);
-
jaj.
II. Zakres kontroli
Kontrole przeprowadzono w 379 podmiotach, w tym u:
-
94 producentów wyrobów garmażeryjnych,
-
89 producentów przetworów mięsnych,
-
80 producentów jaj,
-
57 producentów przetworów rybnych,
-
32 producentów wyrobów winiarskich,
-
27 producentów soków i nektarów.
Kontrolą objęto w zakresie:
1. cech organoleptycznych – 951 partii produktów, w tym:
-
306 partii przetworów mięsnych,
-
237 partii jaj,
-
185 partii wyrobów garmażeryjnych,
-
103 partie przetworów rybnych,
-
68 partii wyrobów winiarskich,
-
52 partie soków i nektarów;
2. parametrów fizykochemicznych – 713 partii produktów, w tym:
-
285 partii przetworów mięsnych,
-
187 partii wyrobów garmażeryjnych,
-
114 partii przetworów rybnych,
-
75 partii wyrobów winiarskich,
-
52 partie soków i nektarów;
3. znakowania – 1 294 partie produktów, w tym:
-
496 partii jaj,
-
299 partii przetworów mięsnych,
-
228 partii wyrobów garmażeryjnych,
-
129 partii przetworów rybnych,
-
78 partii wyrobów winiarskich,
-
64 partie soków i nektarów.
Czytaj dalej na następnej stronie...