W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd), parametry fizykochemiczne (m.in. identyfikację surowców mięsnych, zawartość wody, tłuszczu, białka i estrów etylowych kwasów tłuszczowych, kwasowość) oraz znakowanie produktów żywnościowych.
Kontrole dotyczyły jakości handlowej:
-
pieczywa (mieszanego, pszennego i żytniego),
-
wyrobów garmażeryjnych typu pizza i zapiekanki,
-
mięsa w elementach kulinarnych, mięsa mielonego i mięsa garmażeryjnego,
-
mięsa drobiowego,
-
oliwy z oliwek.
Kontrola pieczywa i wyrobów garmażeryjnych obejmowała przede wszystkich sprawdzenie prawidłowości ich oznakowania. W przypadku podejrzenia wystąpienia nieprawidłowości dodatkowo pobrano próbki do badań laboratoryjnych. W pieczywie dodatkowo oznaczono obecność bakterii fermentacji mlekowej, w celu potwierdzenia deklaracji stosowania w procesie produkcji naturalnego kwasu.
Odrębną kontrolę jakości handlowej mięsa w elementach kulinarnych, mięsa mielonego i mięsa garmażeryjnego przeprowadzono po raz pierwszy.
II. Zakres kontroli
Kontrole przeprowadzono w 331 podmiotach, w tym u:
-
137 producentów pieczywa,
-
94 producentów mięsa,
-
55 producentów mięsa drobiowego,
-
36 producentów wyrobów garmażeryjnych,
-
9 podmiotów wprowadzających do obrotu oliwę z oliwek.
Kontrolą objęto w zakresie:
1. cech organoleptycznych – 324 partie produktów, w tym:
-
171 partii mięsa,
-
108 partii mięsa drobiowego,
-
27 partii wyrobów garmażeryjnych,
-
18 partii pieczywa;
2. parametrów fizykochemicznych – 285 partii produktów, w tym:
-
160 partii mięsa,
-
80 partii mięsa drobiowego,
-
15 partii wyrobów garmażeryjnych,
-
15 partii pieczywa,
-
15 partii oliwy z oliwek;
3. znakowania – 811 partii produktów, w tym:
-
448 partii pieczywa,
-
184 partie mięsa,
-
112 partii mięsa drobiowego,
-
52 partie wyrobów garmażeryjnych,
-
15 partii oliwy z oliwek.
4. cech mikrobiologicznych – 70 partii pieczywa.
Czytaj dalej na następnej stronie...