Olimpiada była podsumowaniem cyklów spotkań organizowanych przez
Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców wspólnie z Federacją
Konsumentów poświęconych: „Znakowaniu żywności” (1.12.2010 r.), „Dodatkom do
żywności” (27.01.2011 r.) „Wodom butelkowanym” (3.03.2011 r.), oraz „Jakości i
bezpieczeństwu żywności” (15.04.2011 r.).
Celem warsztatów było zapewnienie mediom dostępu do najbardziej
aktualnych, obiektywnych i wiarygodnych informacji na temat żywności, znajdujących potwierdzenie w
danych naukowych oraz obowiązujących przepisach prawa żywnościowego.
W Olimpiadzie udział wzięło 19 dziennikarzy z mediów ogólnych i
branżowych. Uczestnicy mieli za zadanie odpowiedzieć na 20 pytań zawartych w
teście wiedzy „Fakty i mity o żywności i żywieniu”.
Zwycięzcami Pierwszej Olimpiady dla Dziennikarzy zostali:
- Katarzyna Oponowicz z redakcji „Samo Zdrowie” (I
miejsce)
- Łukasz Rawa z portalu www.portalspozywczy.pl (II miejsce)
- Marzena Brzozowska – Herod z redakcji „Galeria
Style i Smaki” (III miejsce)
Główny Inspektor JHARS wręczył zwyciężczyni pamiątkowy puchar. Najlepsi uczestnicy otrzymali także atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Szczegółowe informacje zmieszczono na stronie: www.pfpz.pl
Źródło: http://www.ijhar-s.gov.pl/