W ramach nadzoru nad rynkiem wina Inspekcja JHARS przeprowadza kontrole w podmiotach produkujących wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terenie kraju, z przeznaczeniem do obrotu handlowego.
W ewidencji prowadzonej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w 2021 r. zarejestrowanych było 380 podmiotów wyrabiających wino przeznaczone do obrotu.
W trakcie kontroli Inspekcja JHARS sprawdziła m.in.: wymagania formalno-prawne, prawidłowość prowadzenia rejestrów przychodu i rozchodu produktów winiarskich, opracowanie i wdrożenie systemu kontroli wewnętrznej wyrobu i rozlewu wina, prawidłowość przeprowadzenia procesów enologicznych oraz prawidłowość procesu usunięcia produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina.
Zweryfikowano również cechy organoleptyczne win (10 partii), parametry fizykochemiczne (55 partii) oraz oznakowanie wina przeznaczonego do obrotu handlowego (82 partie). Nieprawidłowe parametry fizykochemiczne (niezgodna z deklaracją zawartość alkoholu i zawyżona zawartość dwutlenku siarki) stwierdzono w 7 partiach. Oznakowanie zakwestionowano w przypadku 25 partii wina. Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły: braku pełnych informacji o podmiocie dokonującym butelkowania, zastosowania odniesienia do nazwy jednostki geograficznej (w której wino zostało wyprodukowane) pomimo, że dany produkt nie posiadał „Chronionej Nazwy Pochodzenia” (ChNP) ani „Chronionego Oznaczenia Geograficznego” (ChOG), braku wskazania miejsca wytworzenia wina.
W wyniku przeprowadzonych kontroli stwierdzono, że 5 producentów nie zgłosiło w odpowiednim terminie wycofania produktów ubocznych oraz procesu wzbogacania. Osoby odpowiedzialne ukarano grzywną w drodze mandatu karnego w wysokości 400 zł.
źródło: Gospodarz.pl/IJHARS foto:
sxc.hu