Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 288 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 315 partiach, z czego 48 zakwestionowano (15,2%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim przekroczenia dopuszczalnej zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 391 partii, z czego w 77 stwierdzono nieprawidłowości (19,7%). Dotyczyły one m.in.:
-
braku wskazania gatunku mięsa,
-
stosowania nazwy elementu handlowego mięsa drobiowego niezgodnej z przepisami,
-
braku lub podawania niezgodnie z przepisami informacji o pochodzeniu mięsa (np. wymienienie 3 różnych krajów bez wskazania co one oznaczają) oraz klasie jakości mięsa drobiowego,
-
stosowania niezrozumiałych skrótów (np. b/k).