Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ciągnik KUBOTA M9960 101 KM
2013-08-18 -
Maszyna do pakowania ziarna ZPM-180
2019-07-05 -
Nawóz wapniowy - Oxyfertil 80%CaO G1
2012-01-24 -
Hale namiotowe rolnicze typ BETA I
2020-05-11 -
Zaczepy Pickuphitch Scharmueller
2020-05-29
Jabłka łąckie zarejestrowanejako nazwa chroniona oznaczeniem geograficznym
"Jabłka łąckie" z dniem 5 listopada bieżącego roku zostały zarejestrowane przez Komisję Europejską jako nazwa chroniona oznaczeniem geograficznym.
Jest to już 23 polski produkt zarejestrowany w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.
Pod nazwą „jabłka łąckie" mogą być wprowadzane do obrotu następujące odmiany: Idared i sporty, Jonagold i sporty, Szampion i sporty, Ligol i sporty, Golden Delicious i sporty, Gala i sporty, Boskoop, Red Boskoop, Elise, Early Geneve, Topaz, Lobo, Rubin i sporty, Gloster oraz Jonagored i sporty. Jabłka te mogą być produkowane jedynie w województwie małopolskim na terenie gmin: Łącko, Podegrodzie, Stary Sącz i Łukowica. Obszar ten położony jest na terenie Kotliny Łąckiej, gdzie panuje łagodny klimat sprzyjający produkcji roślinnej.
Jabłka łąckie cechuje rumieniec większy od przeciętnego dla danej odmiany, wysoka jędrność miąższu oraz wysoka kwasowość. Jabłka te mają tzw. „górską zieloną nutkę", czyli są bardziej wyraziste w smaku, kwaśniejsze i bardziej aromatyczne. Ponadto, wysoka jędrność miąższu podczas zbioru gwarantuje chrupkość jabłek również po okresie prawidłowego przechowywania.
Przed wprowadzeniem do obrotu produktu posiadającego zarejestrowaną nazwę, producenci muszą poddać się kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją. Ma ona na celu potwierdzenie, że na każdym etapie wytwarzania danego produktu spełnione zostały wymagania specyfikacji. Pozytywny wynik kontroli jest gwarancją wysokiej jakości produktu, co w konsekwencji odgrywa ogromną rolę przy budowaniu zaufania konsumentów i powoduje wzrost popytu na dany produkt.
Grupa producencka jabłek łąckich czyli Stowarzyszenie Łącka Droga Owocowa, wybrała Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz jednostki certyfikujące - COBICO Sp. z o.o., Biocert Małopolska Sp. z o.o. i TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o. jako organy do przeprowadzania kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją.
źródło: http://www.ijhar-s.gov.pl