Izomery trans kwasów tłuszczowych są substancją mającą szkodliwy wpływ na zdrowie. Dlatego też określono limity ich zawartości w żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego i dostarczanej na potrzeby handlu detalicznego.
Od 1 kwietnia 2021 r. zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności wprowadzanej do obrotu detalicznego nie może przekraczać 2 g na 100 g tłuszczu. Limit ten nie dotyczy izomerów trans naturalnie występujących w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.
Ponadto, podmioty działające na rynku spożywczym zaopatrujące inne podmioty w żywność nieprzeznaczoną dla konsumenta finalnego lub nieprzeznaczoną do dostarczania na potrzeby handlu detalicznego przekazują swoim odbiorcom informacje na temat zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych (innych niż naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego), jeżeli ilość ta przekracza ustalony w przepisach limit.
Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności jest weryfikowana przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
źródło: Gospodarz.pl/IJHAR-S foto:
sxc.hu