Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
płyty i łączniki betonowe do siatki i paneli
2011-08-16 -
Podchloryn S
2011-06-01 -
BRONA TALERZOWA GAL-C
2020-02-20 -
Kosiarka spalinowa NAC W510VH
2014-05-12 -
Opryskiwacz sadowniczy Agrola Art.65 Turbo
2016-05-12
Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakosci handlowej przetworów mlecznych
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS (oprócz WIJHARS w Kielcach) przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów mlecznych.
Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów mlecznych: masła, serów podpuszczkowych, mleka, śmietanki, śmietany, tłuszczów mlecznych do smarowania X%, mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych, serków smakowych, serów smażonych oraz topionych z uwzględnieniem produktów z grupy Premium na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.
II. ZAKRES KONTROLI
Kontrolę przeprowadzono w 81
podmiotach (tj. 34,6% podmiotów prowadzących działalność w zakresie
przetwórstwa mleka na terenie WIJHARS przeprowadzających kontrole w I kwartale
2011 roku). Jakość handlową przetworów mlecznych
zakwestionowano w przypadku 51,9% skontrolowanych zakładów przetwórczych.
Kontrolą objęto:
w zakresie oceny organoleptycznej i parametrów
fizykochemicznych* – 263 partie
przetworów mlecznych, o łącznej masie 272,8 t oraz łącznej objętości 307,8 hl, w zakresie znakowania – 288 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 301,9 t oraz
łącznej objętości 367,2 hl.
Spośród skontrolowanych partii przetworów mlecznych 50 partii o łącznej masie 45,4 t oraz łącznej objętości 288,6 hl należało do produktów z grupy Premium, tj. posiadających znak PDŻ, wyróżnienia, m.in.: „Złoty Medal MTP”, „Zielony Certyfikat”, będących laureatami targów, np. „Mlecznej Rewii”, „Mleko-Expo” oraz konkursów, np. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
III. WYNIKI KONTROLI
W zakresie cech organoleptycznych wymagań nie spełniało 16 partii przetworów mlecznych (6,1% skontrolowanych partii) o łącznej masie 9,5 t, kwestionowanych, m. in. ze względu na: nieprawidłowe oczkowanie i stopień wygniecenia oraz niewłaściwą barwę i konsystencję.
W zakresie parametrów fizykochemicznych wymagań nie spełniało 56 partii przetworów mlecznych (21,3% skontrolowanych partii) o łącznej masie 38,2 t oraz łącznej objętości 9,1 hl, w tym:
- 37 partii serów podpuszczkowych (22,8% skontrolowanych partii serów podpuszczkowych);
- 14 partii masła (17,9% skontrolowanych
partii masła);
- 2 partie tłuszczu mlecznego do smarowania X% (40,0% skontrolowanych partii tłuszczu mlecznego do smarowania X%);
- 1 partia sera twarogowego (16,7% skontrolowanych partii serów twarogowych),
- 1 partia mleka (20,0% skontrolowanych partii mleka),
- 1 partia śmietanki (50,0% skontrolowanych
partii śmietanki).
Wyniki badań pod kątem grup asortymentowych:
- masło:
- zawyżona do 1,5 p.p. zawartość wody,
- zaniżona do 1,0 p.p. zawartość tłuszczu,
- sery podpuszczkowe:
- zawyżona do 7,3 p.p. zawartość wody,
- zaniżona do 5,7 p.p. zawartość wody,
- zaniżona do 5,1 p.p. zawartość tłuszczu w suchej masie,
- zawyżona do 3,0 p.p. zawartość tłuszczu w suchej masie,
- tłuszcz mleczny do smarowania X%:
- zawyżona do 2,0 p.p. zawartość tłuszczu,
- mleko pasteryzowane:
- zawyżony punkt zamarzania,
- śmietanka:
- zaniżona do 1,0 p.p. zawartość tłuszczu,
- sery twarogowe:
-
zawyżona do 4,5 p.p. zawartość tłuszczu w suchej
masie.
« W zakresie znakowania wymagań nie spełniały 62 partie przetworów mlecznych (21,5% skontrolowanych partii przetworów mlecznych) o łącznej masie 61,5 t i łącznej objętości 4,1 hl.
Nieprawidłowości dotyczyły, m. in. podania rozbieżnych z deklaracją warunków przechowywania, braku informacji o zastosowanych procesach technologicznych, stosowania określenia „bez dodatku tłuszczów roślinnych” dla wyrobów, do których ich dodatek jest zabroniony, nieprecyzyjnie określonego czasu występowania w składzie masła β-karotenu oraz braku funkcji technologicznej dozwolonych substancji dodatkowych, np. chlorku wapnia.
IV. SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
wydały 25 decyzji administracyjnych, tj.:
- 21 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 34 271 zł, w tym:
- 1 decyzję z tytułu wprowadzania do obrotu artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego na kwotę 1 000 zł,
- 20 decyzji z tytułu wprowadzania do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej lub deklarowanej przez producenta w oznakowaniu tych artykułów na łączną kwotę 33 271 zł,
- 3 decyzje nakazujące poddanie artykułów rolno-spożywczych zabiegom prawidłowego oznakowania,
- 1 decyzję zakazującą wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego.
przekazały
37 zaleceń pokontrolnych.
V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI
W wyniku kontroli przeprowadzonej
w I kwartale 2011 roku w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych nieprawidłowości
odnośnie znakowania stwierdzono w przypadku 21,5% skontrolowanych partii przetworów mlecznych.
W zakresie parametrów fizykochemicznych zakwestionowano 21,3% partii przetworów mlecznych objętych kontrolą.
Wymagań w zakresie cech organoleptycznych nie spełniało 6,1% skontrolowanych partii przetworów
mlecznych.
Spośród skontrolowanych partii przetworów mlecznych należących do grupy Premium wymagań w zakresie:
cech organoleptycznych nie spełniało 4,1 % skontrolowanych partii,
cech fizykochemicznych nie spełniało 20,4 % skontrolowanych partii,
znakowania nie
spełniało 32,0 % skontrolowanych partii.
Wykres 1. Udział zakwestionowanych liczby partii przetworów mlecznych ogółem oraz należących do grupy Premium (w %).
___________________________________________________
* Badania fizykochemiczne obejmowały m.in. oznaczenie: zawartości tłuszczu, zawartości tłuszczu w suchej masie, zawartości wody, zawartości suchej masy, zawartości suchej masy beztłuszczowej, zawartości soli, kwasowości, obecności tłuszczów obcych, punktu zamarzania, zawartości wolnych kwasów tłuszczowych.