Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pojedynczy pas MC 780S DEWULF
2020-10-07 -
ZETOR PROXIMA
2014-10-03 -
Kocioł EG PELLET MINI 16 KW
2020-05-18
Informacja o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS (oprócz WIJHARS w Opolu i Wrocławiu) przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych.
I. CEL KONTROLI
Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów rybnych: ryb wędzonych, solonych i mrożonych, konserw, prezerw i marynat rybnych z uwzględnieniem produktów z grupy Premium na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.
II. ZAKRES KONTROLI
Kontrolę przeprowadzono w 62
podmiotach (tj. 31,3% podmiotów prowadzących działalność w zakresie
przetwórstwa ryb na terenie WIJHARS przeprowadzających kontrole w I kwartale
2011 roku). Jakość handlową
przetworów rybnych zakwestionowano w przypadku 53,2% skontrolowanych zakładów
przetwórczych.
Kontrolą objęto:
« w zakresie oceny organoleptycznej – 202 partie przetworów rybnych, o łącznej masie 207,8 t,
« w zakresie parametrów fizykochemicznych«
– 205 partii przetworów rybnych, o
łącznej masie 243,1 t,
«
w zakresie znakowania – 230 partii przetworów rybnych o łącznej masie 307,9 t.
Spośród skontrolowanych partii
przetworów rybnych 17 partii o łącznej
masie 11,7 t należało do produktów z grupy Premium, tj. posiadających
znak PDŻ, wyróżnienia, np. laureat konkursu „Małopolski Smak” oraz określenie Premium w nazwie wyrobu.
III. WYNIKI KONTROLI
« W zakresie cech organoleptycznych wymagań nie spełniały 4 partie przetworów rybnych (2,0% skontrolowanych partii) o łącznej masie 1,3 t, kwestionowane ze względu na zjełczały smak i zapach mięsa, liczne przebarwienia i odkształcenia ryb, niewłaściwy stopień rozdrobnienia mięsa i niezgodną z deklaracją zawartość warzyw.
« W zakresie parametrów fizykochemicznych wymagań nie spełniało 25 partii przetworów rybnych (12,2% skontrolowanych partii) o łącznej masie 15,2 t, w tym:
- 15 partii marynat rybnych (18,1% skontrolowanych partii marynat rybnych);
- 5 partii ryb wędzonych (20,0%
skontrolowanych partii ryb wędzonych);
- 3 partie konserw rybnych (9,1% skontrolowanych partii konserw rybnych);
- 2 partie ryb mrożonych (6,1%
skontrolowanych partii ryb mrożonych).
Wyniki badań pod kątem grup asortymentowych:
- ryby mrożone:
- zaniżona zawartość mięsa ryby do 7,5 p.p.,
- zawyżona zawartość glazury do 8,0 p.p.
- konserwy rybne:
- zaniżona zawartość mięsa ryby do 25,0 p.p.,
- ryby wędzone:
- zawyżona zawartość wody do 3,6 p.p.,
- marynaty rybne:
- zaniżona zawartość mięsa ryby do 43,3 p.p.,
- zaniżona masa netto produktu do 4,8 p.p.,
- zaniżona zawartość składnika niemięsnego do 5,2 p.p.
«
W zakresie znakowania wymagań nie spełniały 72 partie przetworów rybnych (31,3% skontrolowanych partii przetworów
rybnych) o łącznej masie 69,2 t.
Nieprawidłowości dotyczyły, m.
in. niewłaściwie podanego wykazu składników, w tym braku wszystkich surowców
wykorzystanych w procesie produkcji, np.: alergenów, dozwolonych substancji
dodatkowych, octu, soli lub warzyw; stosowania informacji wprowadzających
konsumenta w błąd co do sposobu produkcji, np. przez podanie dwóch
wykluczających się wzajemnie metod wytworzenia „połów na morzu” i „produkt
akwakultury”, trwałości produktu przez bezpodstawne wydłużenie terminu
przydatności do spożycia do 41 dni, składu przez umieszczenie w
wykazie składników surowców nie wykorzystanych do produkcji, np. sera feta oraz
gatunku ryb, tj. limanda żółtopłetwa
wprowadzana była do obrotu jako sola.
IV. SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
- 14 decyzji administracyjnych, w tym:
- 2 decyzje nakładające kary pieniężne z tytułu wprowadzania do obrotu zafałszowanych artykułów rolno – spożywczych na kwotę 4 000 złotych,
- 2 decyzje nakładające kary pieniężne z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej na łączną kwotę 1 500 złotych,
- 10 decyzji nakazujących poddanie art. rolno-spożywczego zabiegom prawidłowego oznakowania,
- 34 zalecenia pokontrolne.
V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI
W toku działań
kontrolnych stwierdzono, że 12,2%
skontrolowanych partii przetworów rybnych poddanych badaniom fizykochemicznym
posiadało jakość handlową niezgodną z obowiązującymi przepisami oraz
deklaracjami producentów, natomiast 31,3%
skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych.
W I kwartale b.r. wykazano również 2,0% przetworów rybnych o nieprawidłowych cechach organoleptycznych.
Parametry fizykochemiczne przetworów rybnych z grupy Premium zakwestionowano w przypadku 4,0% partii ryb wędzonych poddanych kontroli.
W grupie
produktów Premium nieprawidłowe oznakowanie
posiadało 3,3% partii konserw rybnych i 1,8% partii ryb wędzonych poddanych
kontroli w przedmiotowym zakresie.
Wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych (w tym konserw i marynat rybnych oraz ryb mrożonych), przeprowadzonej w I kwartale 2010 r. wykazały nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w 20,0% skontrolowanych partii.
Grupą
asortymentową najczęściej kwestionowaną były konserwy rybne, tj. 30,8% partii
konserw rybnych skontrolowanych nie spełniało deklaracji producenta w
przedmiotowym zakresie. Dla porównania w przypadku ryb mrożonych wykazano
nieprawidłowości odnośnie 9,7% skontrolowanych partii ryb mrożonych.
Podczas
kontroli ryb wędzonych i solonych oraz konserw i marynat rybnych w III
kwartale 2010 r. kwestionowano parametry fizykochemiczne 17,4% skontrolowanych
partii. Badania laboratoryjne wykazały nieprawidłowości
w przypadku 36,4%
partii skontrolowanych marynat rybnych, a skontrolowane partie ryb
wędzonych zakwestionowano w przypadku 7,3%.
Na podstawie powyższego można zauważyć, że produkty rybne poddane w czasie produkcji złożonym procesom technologicznym, np. marynaty rybne, mającym na celu przedłużenie ich trwałości, umieszczone w szczelnych opakowaniach z dodatkiem warzyw, oleju i przypraw, wykazują większy procent nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w porównaniu do przetworów rybnych, przetworzonych w mniejszym stopniu tak jak ryby wędzone czy mrożone.
Z uwagi na różnorodność
asortymentową, występującą podczas kontroli w poszczególnych kwartałach, nie
można jednoznacznie określić tendencji jakie rysują się w zakresie jakości
handlowej przetworów rybnych.