| Autor: redakcja1

Większe połowy ryb na Bałtyku

W okresie trzech kwartałów 2018 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 123,6 tys. t i były o 13,2% większe niż w tym samym czasie roku poprzedniego.

Większe połowy ryb na Bałtyku
Zwiększono głównie wyładunki śledzi o 25,3% do 35 tys. ton oraz storni o 30,5% do 12,7 tys. ton. Połowy szprotów wzrosły o 5,4% do 65,3 tys. ton, a dorszy o 1,5% do 4,7 tys. ton. Bardzo dobre wyniki zaobserwowano również w połowach ryb liczonych w sztukach – troci i łososi, które zwiększyły się o 40% do odpowiednio 55,5 i 5,8 tys. szt.
 
W okresie styczeń-sierpień 2018 r. średnie i duże przetwórnie ryb wyprodukowały 305,3 tys. t wyrobów, ta więc o 10,2% więcej niż w tym samym okresie 2017 r. Zwiększyła się głównie produkcja całych ryb mrożonych o 45,8% do 21,7 tys. ton, świeżych lub chłodzonych filetów o 21,8% do 46,2 tys. ton, marynat o 10,9% do 54,9 tys. ton oraz konserw o 7,5% do 45,3 tys. ton.
 
Produkcja ryb wędzonych wzrosła o 1,6% do 46,5 tys. ton, w tym wędzonych łososi o 4,3% do 34,4 tys. t. Sporą obniżkę produkcji zaobserwowano z kolei w asortymencie mrożonych filetów z ryb morskich o 14,3% do 18,2 tys. ton oraz solonych filetów o 15,1% do 4,6 tys. ton.
 
Spośród produktów wysokoprzetworzonych, tj. konserw, prezerw, marynat oraz innych przetworów największy wzrost produkcji wystąpił w odniesieniu do przetworzonych łososi o 67,1% do 9,8 tys. ton oraz szprotów i sardynek o 28,5% do 11,5 tys. ton.
 
Podaż przetworów ze śledzi, które są głównym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym, wzrosła w omawianym okresie o 0,5% i wyniosła 66,1 tys. ton.


Tagi:
źródło: