Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Brama paszowa skośna z deskami Robinsons
2020-09-03 -
Zbiornik dwupłaszczowy kontenerowy 3 tys. l
2012-10-09 -
Owijarka do bel okrągłych G1015 GOWEIL
2020-07-24 -
Kojec
2012-12-31 -
Przenośniki pasowe BCB
2013-05-20
Polscy rybacy z certyfikatem MSC
W pozyskiwaniu produktów pochodzących ze zrównoważonego środowiska pomaga odpowiednie oznakowanie i certyfikacja, które dają jasny sygnał, że produkt spełnia te oczekiwania. 21 stycznia br. po raz pierwszy w historii polscy rybacy otrzymali niebieski certyfikat MSC.
Polscy rybacy z certyfikatem MSC
W procesie certyfikacji udział wzięło 8 grup producentów pod przewodnictwem Kołobrzeskiej Grupy Producentów Ryb (KGPR). Skupiają one łącznie 293 jednostki rybackie poławiające dorsza na Morzu Bałtyckim w podobszarach ICES 25-32. Działania grup wspierał Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy.
Przyznany certyfikat dotyczy połowów za pomocą sznurów haczykowych oraz włoków dennych i pelagicznych. Potwierdza on, że wyławiane dorsze pochodzą ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk. Ryby te sprzedawane są przede wszystkim na rynku krajowym oraz w krajach Unii Europejskiej, głównie w Niemczech i Francji.
- Uzyskanie certyfikatu MSC jest sukcesem zarówno polskich producentów ryb, jak i organów administracji rządowej. Jest potwierdzeniem, że bałtycki dorsz, pochodzący ze stada wschodniego, pozyskiwany jest przy zastosowaniu dobrze zarządzanego, kontrolowanego i zrównoważonego rybołówstwa. Certyfikat świadczy o tym, że polscy rybacy prowadzą połowy w sposób odpowiedzialny, dbając o ochronę środowiska morskiego – podkreślił, uczestniczący w uroczystości sekretarz stanu Kazimierz Plocke.
Program MSC
Program MSC, w ramach którego przyznawany jest niebieski certyfikat, uznawany jest na świecie za najbardziej rygorystyczny i wszechstronny zestaw kryteriów dla zrównoważonego rybołówstwa.
MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową założoną w 1997 roku z inicjatywy WWF (World Wide Fund for Nature) i firmy Unilever. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie.
Czytaj dalej na następnej stronie...