Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Mlekomat jednozbiornikowy Mi
2012-12-31 -
DEPAL 9 - Środek do usuwania kamienia i rdzy
2013-01-08 -
Zestaw do Ad Blue BASIC
2016-04-14 -
Zbieracz cebuli KRUKOWIAK SATURN Z-437
2012-03-15
Polscy rybacy z certyfikatem MSC
W pozyskiwaniu produktów pochodzących ze zrównoważonego środowiska pomaga odpowiednie oznakowanie i certyfikacja, które dają jasny sygnał, że produkt spełnia te oczekiwania. 21 stycznia br. po raz pierwszy w historii polscy rybacy otrzymali niebieski certyfikat MSC.
Proces certyfikacji polskich rybaków rozpoczął się w listopadzie 2013 roku i trwał 14 miesięcy. Ocena prowadzona była pod kątem zgodności z 31. rygorystycznymi wskaźnikami standardu MSC, obejmującymi stan stada, wpływ rybołówstwa na morski ekosystem oraz skuteczne zarządzanie. Ocenę przeprowadzał niezależny zespół naukowców pod przewodnictwem niezależnej jednostki certyfikującej Food Certification International (FCI).
Poza Kołobrzeską Grupą Producentów Ryb do certyfikacji przystąpiły: Darłowska Grupa Producentów Ryb i Armatorów Łodzi Rybackich, Krajowa lzba Producentów Ryb, Organizacja Rybaków Łodziowych, Organizacja Producentów Ryb Władysławowo, Środkowopomorska Grupa Rybacka z Ustki, Pomorska Organizacja Producentów - ARKA Sp. z o.o. z Gdyni, Zrzeszenie Rybaków Morskich, Rybołówstwo Morskie - Jacek Schomburg, Hel oraz Ryszard Groenwald.
Certyfikat MSC przyznawany jest na 5 lat.
Prowadzeniu przez polskich rybaków zrównoważonych praktyk rybackich i poławianie w zgodzie z naturą sprzyjała m.in. możliwość skorzystania ze środków Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013”.
Wiceminister Kazimierz Plocke podkreślił, że w nowej perspektywie finansowej na lata 2014-2020 działania w kierunku poprawy jakości i wartości dodanej produktów rybnych, takich jak certyfikacja i propagowanie produktów zrównoważonego rybołówstwa będzie, wspierane ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego.