Obniżono wyładunki wszystkich podstawowych gatunków ryb, w tym szprotów o 27,9%, śledzi o 38,4 tys. ton, dorszy o 34,7%, a storni o 33,8%. Podaż produktów rybnych ze średnich i dużych zakładów przetwórczych, tj. zatrudnienie powyżej 49 osób wyniosła w 2018 r. 492,7 tys. t i była o 11,2% wyższa niż w roku poprzednim.
Produkcja całych ryb morskich mrożonych wzrosła o 38,2% do 30,5 tys. t, świeżych lub chłodzonych filetów z ryb morskich o 20,5% do 75,5 tys. t, marynat o 10,1% do 89,6 tys. t, ryb wędzonych o 8,4% do 80,8 tys. t, a także konserw o 7,4% do 68,5 tys. t. Spory spadek produkcji zaobserwowano z kolei w asortymencie mrożonych filetów z ryb morskich o 12,8% do 28,3 tys. t oraz solonych filetów o 10% do 10,3 tys. t.
Spośród produktów wysokoprzetworzonych, tj. konserw, prezerw, marynat oraz innych przetworów największa zwyżka produkcji wystąpiła w odniesieniu do przetworzonych łososi o 83,9% do 16,9 tys. t oraz szprotów i sardynek o 21,3% do 17,1 tys. t. Podaż przetworów ze śledzi, które są głównym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym, zmalała w omawianym okresie o 1,6% do 106,4 tys. t.