Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Łyżka otwierana do chwytania i równania
2016-01-12 -
Transport mleka PROFI
2012-12-31 -
Licznik Piusi K24
2013-02-13 -
Wyposażenie paszarni
2016-01-04 -
DEUTZ - szyba drzwiowa z nadrukiem
2011-12-13 -
Stół selekcyjny do warzyw i owoców KRUKOWIAK
2012-03-15
Handel rybami z Polski
W okresie od stycznia do września 2014 r. eksport trzech największych grup towarowych: filetów, ryb wędzonych oraz przetworów i konserw pozostał niezmienny w odniesieniu do analogicznego czasu roku poprzedniego i w wadze produktu wyniósł 168,4 tys. ton – podaje Krzysztof Hryszko w grudniowym wydaniu Rynku Rolnego.
Eksport ryb z Polski
Minimalna obniżka wysyłki filetów i ryb wędzonych została zrekompensowana większym eksportem przetworów i konserw. Wartość wywozu tych produktów wzrosła jednak o 5,7% do 4 mld zł, pod wpływem większych cen transakcyjnych, w tym przede wszystkim filetów i ryb wędzonych.
Zdaniem specjalisty IERiGŻ, w strukturze gatunkowej eksportu dominują łososie i śledzie z 52% udziałem w wolumenie i 67% w jego wartości, a brak danych o wywozie burtowym uniemożliwia pełną analizę wysyłki, głównie ryb świeżych i mrożonych.
Import ryb do Polski
Import ryb, przetworów rybnych i owoców morza wzrósł w tym czasie o 1,5% do 353,5 tys. ton, przy większej dynamice przyrostu jego wartości o 5,3% do 4,5 mld zł. Więcej niż w obrębie 3 kwartałów 2013 r. zakupiono przede wszystkim dorszy o 23% do 35,8 tys. ton, pstrągów o 20% do 9,6 tys. ton, łososi o 12% do 101,7 tys. ton oraz mintajów o 4% do 27,2 tys. ton.
Największe obniżki importu dotyczyły pang o 27,6% do 4,9 tys. ton, tuńczyków o 26% do 6,7 tys. ton, makreli o 17% do 25,4 tys. ton oraz śledzi o 8% do 54,7 tys. ton.