Zwiększono wysyłkę wszystkich podstawowych grup produktów. W największym stopniu odnosiło się to ryb wędzonych, suszonych i solonych, tj. wzrost o 36,2% do 66,1 tys. t.
Spadek cen transakcyjnych w wywozie wędzonych łososi o 4,5% do 60,95 zł/kg wpłynął jednak na zdecydowanie mniejszą dynamikę przyrostu wartości sprzedaży tych produktów o 16,9% do 3,21 mld zł. Wysyłka ryb filetowanych i mięsa z ryb wzrosła o 10,5% do 89,3 tys. t, a jego wartość o 15,9% do 2,69 mld zł. W tej grupie towarowej najwięcej sprzedano łososi - 40,2 tys. t oraz dorszy - 21,5 tys. t.
Eksport przetworów i konserw z ryb wyniósł w omawianym czasie 135,8 tys. t o wartości 2,09 mld zł i był odpowiednio o 6,8 i 9,9% większy niż przed rokiem. Najwięcej sprzedano przetworów ze śledzi - 46,9 tys. t oraz z mintajów - 14,7 tys. t. Przywóz ryb i owoców morza wyniósł w okresie styczeń-listopad 2018 r. 548 tys. t o wartości 8,44 mld zł i był odpowiednio o 4,3 i 4,7% wyższy niż w porównywalnym czasie roku poprzedniego.
Przywóz filetów i mięsa z ryb zwiększono o 7,8% do 188,3 tys. t, ryb świeżych i chłodzonych o 8,3% do 177,7 tys. t, a ryb mrożonych zmniejszono o 1,9% do 99,9 tys. t. W ujęciu gatunkowym najwięcej sprowadzono łososi wzrost o 9,6% do 161,5 tys. t, śledzi spadek o 0,8% do 79,6 tys. t, dorszy o 1% do 51,1 tys. t, makreli więcej o 3,4% do 46,4 tys. t oraz mintajów o 8,7% do 42,9 tys. t.
Średnia cena transakcyjna filetów ze śledzi była mniejsza niż przed rokiem o 21,8% do 5,25 zł/kg, świeżych łososi o 4,4% do 26,29 zł/kg. Wyższe ceny importerzy płacili z kolei za mrożone dorsze o 15,8% do 15,58 zł/kg, mrożone makrele o 5,6% do 5,61 zł/kg i mrożone filety z mintajów o 2,5% do 8,73 zł/kg.