W ubiegłym roku produkcja jaj spożywczych w Polsce wyniosła około 9,0 mld sztuk, co oznacza wzrost w relacji rocznej o 5,9%. Dla porównania w 2012 roku osiągnęła ona poziom 8,5 mld sztuk (spadek o 8,6% r/r), w 2011 roku – 9,3 mld sztuk (spadek o 7,9% r/r), a w 2010 roku – 10,1 mld sztuk.
Z powyższych danych wynika, że pomimo wzrostu wobec 2012 r., produkcja jaj spożywczych była niższa w porównaniu z 2011 r. - o 3,2% oraz o 11% w stosunku do 2010 roku.
Zdaniem ekspertów, w 2013 roku wzrosło znaczenie eksportu w zagospodarowaniu krajowej produkcji jaj. Z Polski wywieziono bowiem blisko 4,0 mld jaj w skorupkach, z czego 3,9 mld sztuk stanowiły jaja spożywcze, a około 0,1 mld sztuk – jaja wylęgowe. Jak wynika z wyliczeń KIPDiR, udział sprzedaży jaj spożywczych za granicę wyniósł aż 43% krajowej produkcji, a jaj wylęgowych – 9% eksportu ogółem.