Wysyłki drobiu z UE do Beninu zmalały w 2016 r. ze względu na obawy odnośnie reeksportu towarów unijnych do Nigerii. Zmniejszył się także unijny eksport drobiu do Arabii Saudyjskiej, co jest spowodowane konkurencją brazylijskich produktów na tym rynku oraz stagnacją popytu. Wzrosły z kolei dostawy do Hongkongu, zwłaszcza mrożonych łapek kurcząt. Konkurencyjności unijnego mięsa kurcząt, przede wszystkim tańszych elementów z kością i mięsa odkostnionego mechanicznie sprzyjało w zeszłym roku obniżenie kosztów produkcji dzięki spadkowi cen zbóż.
Import drobiu do UE
Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w 2016 r. wyniósł 835,9 tys. ton i był o 3,3% wyższy niż rok wcześniej. Pozycję czołowego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia - 54% całkowitego przywozu, przy wzroście wysyłek o 1% w ujęciu roku do 450 tys. ton. Zakupy w Tajlandii, u drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, zwiększyły się o 6% do 290,6 tys. ton.
Zwyżkowały też dostawy drobiu z Ukrainy o 21% do 39,6 tys. ton, Chile o 29% do 21 tys. ton, a zmniejszyły się z Chin o 9% do 22,2 tys. ton i Argentyny o 25% do 6,1 tys. ton. Podpisanie umowy o wolnym handlu między UE a Ukrainą w 2014 r. przyczyniło się do większego eksportu ukraińskiego mięsa kurcząt na rynek unijny w ramach kontyngentu bezcłowego. Ukraina stała się tym samym trzecim dostawcą mięsa kurcząt do UE. Ukraińskie mięso jest konkurencyjne cenowo z uwagi na niskie koszty pasz i pracy, wspierane dewaluacją hrywny.