Eksport drobiu z UE
W strukturze towarowej wysyłki dominowało mięso i przetwory kurcząt - 86% eksportu drobiu ogółem, których sprzedaż poza UE zwiększyła się o 8% do 1,3 mln ton. Wzrósł też wywóz mięsa i przetworów z indyków o 10% do 150 tys. ton i gęsiny o 1% do 2,7 tys. ton. Mniejsza była z kolei dostawa żywego drobiu o 8% do 14 tys. ton, mięsa kaczek o 5% do 5,5 tys. ton oraz pozostałych produktów: podrobów i tłuszczu drobiowego o 8% do 34 tys. ton.
Czołowymi eksporterami drobiu poza ugrupowanie były tradycyjnie Holandia, Francja i Polska. Udział Polski w unijnej wysyłce wyniósł 17%, a w obrębie roku dostawy były wyższe o 36%. Wywóz z Francji obniżył się ze względu na obostrzenia w handlu wprowadzone z powodu ognisk wysoce zjadliwej ptasiej grypy, stagnację zapotrzebowania w Arabii Saudyjskiej oraz sytuację polityczną w Jemenie. Kraje Bliskiego Wschodu są największymi odbiorcami francuskich mrożonych tuszek brojlerów.
RPA, Hongkong, Arabia Saudyjska najważniejszymi odbiorcami unijnego drobiu
Jak podaje FAMMU/FAPA, głównymi importerami drobiu z UE w 2016 roku były RPA, Hongkong, Arabia Saudyjska, Benin i Filipiny. O wysokiej zwyżce dostaw do RPA zadecydowała informacja o planach wprowadzenia przez tamtejsze władze środków ochronnych w przywozie unijnego drobiu, a więc ceł importowych w wysokości 13,9% na mrożone elementy kurcząt z kością. Zastosowanie tych restrykcji może znacznie zmniejszyć unijny wywóz na rynek południowoafrykański na korzyść dostawców z USA, którzy zaczęli w zeszłym roku wykorzystywać nowy kontyngent przywozowy na 65 tys. ton elementów kurcząt z kością.
Czytaj dalej na następnej stronie...