Eksport drobiu z UE
Jak podaje FAMMU/FAPA, w strukturze towarowej wysyłki dominowały produkty z kurcząt - 87% ogółu eksportu drobiu, których sprzedaż poza UE zwiększyła się o 4,4% do 185 tys. ton. Wzrósł też wywóz mięsa indyczego o 1,8% do 20,2 tys. ton, żywca drobiu o 5% do 1,9 tys. ton i mięsa kaczek o 47% do 1,1 tys. ton. Mniejsza z kolei była natomiast sprzedaż gęsiny o 18% do 320 ton i pozostałych produktów, tj. podrobów, przetworów, tłuszczu drobiowego o 30% do 4,3 tys. ton.
Największe ilości drobiu wyeksportowała poza ugrupowanie Holandia, Francja i Polska. Udział Polski w unijnej wysyłce wyniósł 14%, a w obrębie roku dostawy wzrosły o 12%. Wywóz z Francji zmalał ze względu na obostrzenia w handlu wprowadzone z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy.
Głównymi odbiorcami drobiu z UE w analizowanym czasie były RPA, Arabia Saudyjska, Hongkong, Benin i Filipiny. Zwiększyły się znacznie dostawy do RPA, Hongkongu, na Filipiny, Ukrainę, do Ghany i Zjednoczonych Emiratów Arabskich.
Niższa niż rok wcześniej była natomiast sprzedaż do Beninu, Wietnamu, Chin i Jemenu. Dostawy do Rosji były nieznaczne z uwagi na zakaz importu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Rosjanie nabywali na rynku unijnym tylko pisklęta oraz niewielkie ilości przetworów i tłuszczu drobiowego.
Import drobiu do UE
Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w omawianym okresie br. wyniósł 135 tys. ton i był o 5,7% większy niż rok wcześniej. Pozycję czołowego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia - 53% łącznego przywozu, przy zwyżce wywozu o 7,4% w ujęciu roku do 72 tys. ton. Zakupy w Tajlandii, u drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, wzrosły o 4,7% do 50 tys. ton. Wyższe były też dostawy drobiu z Chile o 28% do 4 tys. ton, Ukrainy o 2% do 3,7 tys. ton i Argentyny o 3,7% do 1 tys. ton.