W czerwcu 2014 roku przeciętna unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 122,5 EUR/100 kg i była większa o 1,3% niż w maju i o 5,1% niż przed rokiem – informuje FAMMU/FAPA.
W stosunku do średniej z tego samego okresu z lat 2009-2013 ceny jaj zwiększyły się o 5%. W czerwcu jaja podrożały w skali miesiąca w piętnastu państwach członkowskich, w największym stopniu w Holandii i Belgii – po 11%, znacząco także na Łotwie - 9%, we Francji i Portugalii – po 7%. W dziesięciu krajach UE ceny jaj zmalały, w tym najbardziej w Rumunii - o 8%.
W Polsce jaja podrożały w odniesieniu do maja o 1,6% do 121,4 EUR/100 kg, stanowiąc 99% przeciętnej unijnej. W skali roku ceny na polskim rynku jaj były o 5,4% wyższe. Najwyższe notowania jaj uzyskano tradycyjnie we Włoszech, bo w wysokości 202 EUR/100 kg, a najniższe tym razem w Rumunii i Bułgarii - 88-90 EUR/100 kg. W poprzednich miesiącach najtaniej jaja sprzedawano z kolei w Belgii i Holandii.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej foto:
sxc.hu