Jak wynika ze wstępnych danych Komisji Europejskiej, w marcu br. unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 126,8 EUR/100 kg i względem lutego zwiększyła się o 3,6%. W ujęciu roku notowania były o 4,2% wyższe.
Ceny jaj spożywczych w UE
W marcu br. jaja podrożały w większości państw członkowskich, z wyjątkiem Rumunii, Polski, Węgier, Chorwacji i Wielkiej Brytanii. Najwyższą zwyżkę odnotowano w Hiszpanii o 13%, Portugalii i Holandii – po 10%. Tradycyjnie najdrożej sprzedawano jaja w Szwecji - 213 EUR/100 kg, a najtaniej w Hiszpanii i Wielkiej Brytanii – po 107 EUR/100 kg.
Według FAMMU/FAPA, w Polsce notowania zmalały o 7,5% do 128 EUR/100 kg. Ceny polskich jaj były o 1% większe niż średnio w UE, lecz o 4% mniejsze niż rok wcześniej. Ceny jaj w UE rosły stopniowo od sierpnia 2016 roku w wyniku ograniczenia produkcji. Spadek cen jaj na rynku unijnym na początku tego roku był efektem niższego popytu i zrównoważenia podaży.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej foto:
sxc.hu