Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Halogenowa lampa robocza H3 typu LPR4
2011-12-14 -
Owijarka do bel okrągłych G3010 PROFI GOWEIL
2020-07-24
Wiejskie jajka są najczęściej nie przebadane
Wiejskie jaj cieszą się ogromną sławą. Niestety hodowle liczące do 350 kur, nie mają obowiązku przeprowadzania i rejestrowania kontroli weterynaryjnej.
Nie przechodzą chociażby badań na obecność salmonelli. Pod tym względem znacznie bezpieczniejsze są tzw. jajka pochodzące z chowu klatkowego, ponieważ nie mają bezpośredniego kontaktu z odchodami kur. Dodatkowym ich atutem jest to, że są pakowane automatycznie.
Z
kolei kury hodowane w tzw. wolno wybiegu raczej same muszą zadbać o
swoje pożywienie. No cóż, kłóci się to najczęściej z
odpowiednim pokryciem ich potrzeb żywieniowych.
Natomiast kury żyjące w fermach są właściwie karmione dzięki odpowiednio sporządzonym paszom pochodzącym od wyspecjalizowanych producentów. Specjalnie przygotowane dla nich mieszanki zawierają tylko naturalne składniki jak zboża, soję, słonecznik i olej sojowy. Nie ma w nich nawet śladu mączek mięsnych ani antybiotyków.
Za
przygotowaniem jak najodpowiedniejszych pasz stoi wiedza
laboratoryjna, badawcza i doświadczenie na całym świecie.
Co więcej, otóż kolejną niezwykle ważną rzeczą jest to, że jajka pochodzące z ferm są pod stałym nadzorem inspekcji weterynaryjnej. W związku z tym, kury hodowlane otrzymują naprawdę to czego potrzebują, co dodatkowo wpływa na wartości smakowe i odżywcze jajek.