Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Wieża miksera WR
2013-04-05 -
BECKER 12-rzędowy
2011-08-25 -
Seler AGROSAD
2020-09-24 -
Przetrząsacz SIP SPIDER 1100|10
2020-01-22 -
Nawóz Actipol EDTA Zn-15
2014-01-07
Wiejskie jajka są najczęściej nie przebadane
Wiejskie jaj cieszą się ogromną sławą. Niestety hodowle liczące do 350 kur, nie mają obowiązku przeprowadzania i rejestrowania kontroli weterynaryjnej.
Nie przechodzą chociażby badań na obecność salmonelli. Pod tym względem znacznie bezpieczniejsze są tzw. jajka pochodzące z chowu klatkowego, ponieważ nie mają bezpośredniego kontaktu z odchodami kur. Dodatkowym ich atutem jest to, że są pakowane automatycznie.
Z
kolei kury hodowane w tzw. wolno wybiegu raczej same muszą zadbać o
swoje pożywienie. No cóż, kłóci się to najczęściej z
odpowiednim pokryciem ich potrzeb żywieniowych.
Natomiast kury żyjące w fermach są właściwie karmione dzięki odpowiednio sporządzonym paszom pochodzącym od wyspecjalizowanych producentów. Specjalnie przygotowane dla nich mieszanki zawierają tylko naturalne składniki jak zboża, soję, słonecznik i olej sojowy. Nie ma w nich nawet śladu mączek mięsnych ani antybiotyków.
Za
przygotowaniem jak najodpowiedniejszych pasz stoi wiedza
laboratoryjna, badawcza i doświadczenie na całym świecie.
Co więcej, otóż kolejną niezwykle ważną rzeczą jest to, że jajka pochodzące z ferm są pod stałym nadzorem inspekcji weterynaryjnej. W związku z tym, kury hodowlane otrzymują naprawdę to czego potrzebują, co dodatkowo wpływa na wartości smakowe i odżywcze jajek.