Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Ciągnik Fendt 926 Vario z ładowaczem
2011-04-06 -
Suszarnia przewoźna CPT
2011-01-08 -
Ogrzewacze stacjonarne - Piece - KS
2013-03-22
2016-09-27
| Autor: redakcja1
Utrzymuje się silna wzrostowa dynamika produkcji mięsa drobiowego
Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, wytworzyły w lipcu 2016 r. ok. 201 tys. ton tego mięsa. Jak zauważa Grzegorz Dybowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, jest to wprawdzie poziom o 2,4% niższy niż przed miesiącem, ale o 15,5 tj. o 27 tys. ton wyższy niż przed rokiem.
Rynek drobiu w Polsce
Produkcja przemysłowa mięsa drobiowego w dużych zakładach wzrosła w czasie pierwszych ośmiu miesięcy br. o 195 tys. ton, czyli o ponad 16% w odniesieniu do porównywalnego czasu w poprzednim roku.
Sprzedaż zagraniczna była w dalszym ciągu najważniejszym czynnikiem stymulującym rozwój produkcji i całej branży drobiarskiej. Wysokiej dynamice wysyłki drobiu z Polski sprzyjała postępująca dywersyfikacja rynków zbytu, wspierana programami promocyjnymi, współfinansowanymi ze środków UE.
W czerwcu 2016 r. wysłano za granicę o 12,8%, a zatem o 9 tys. ton więcej mięsa drobiowego niż w roku poprzednim. Przywóz mięsa drobiowego zmalał o 3,5% w stosunku do 2015 roku i był o 19,4% niższy w porównaniu majem br.
W pierwszym półroczu 2016 r. całkowity eksport mięsa drobiowego zwiększył się o 16,6%, a zatem o 66,6 tys. ton. Z kolei import był o 0,8% niższy. Wywóz stanowił 33% przemysłowej produkcji mięsa drobiu produkowanej w dużych zakładach przemysłowych.
Jak wynika z danych GUS w 2015 roku, łączne miesięczne spożycie mięsa drobiowego na jednego mieszkańca w gospodarstwach domowych pozostało niezmienne w porównaniu z 2014 r., mimo sprzyjających zmian cen detalicznych wyniosło 1,53 kg, w tym mięsa drobiu kurzego 1,36 kg i było o 0,7% mniejsze niż przed rokiem. Spożycie drobiu pozostałego wyniosło 0,17 kg, a więc to o 6,2% większe.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 9(307), foto:
Gospodarz.pl