Jak wynika z danych Komisji UE, unijny eksport jaj i przetworów jajecznych do krajów trzecich w pierwszej połowie tego roku zwiększył się w stosunku do tego samego okresu 2013 r. o blisko 9% do 105 tys. ton, w tym jaj spożywczych o 6% do 38 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.
Handel jajami
Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi zwiększyło się w obrębie roku o 19% do 98,8 tys. ton. Największymi eksporterami jaj i przetworów były Holandia, Włochy, Francja, Niemcy, Belgia i Polska.
Eksport jaj
Wywóz polskich jaj i przetworów w omawianym okresie tego roku zwyżkował o 88% do 6,5 tys. ton. Głównym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia z 38 tys. ton, w tym przede wszystkim suszonej albuminy jaj, a w ciągu roku dostawy na ten rynek wzrosły o jedną trzecią.
Następnymi odbiorcami były Szwajcaria – spadek o 7% do 20 tys. ton i Angola – mniej o 27% do 6 tys. ton, gdzie wyeksportowano z UE głównie jaja spożywcze. Niemniej jednak o ponad 300% zwiększyły się dostawy jaj spożywczych oraz albuminy jaj do Izraela do 1,5 tys. ton.
Import jaj
Import jaj i przetworów z krajów trzecich do UE w okresie od styczna do czerwca tego roku zmalał o ponad połowę do 6 tys. ton. W strukturze towarowej przywozu dominowały przetwory jajeczne. Głównymi dostawcami tych towarów do UE były Indie i USA.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej foto:
sxc.hu