Jednocześnie notowano spadek ceny jaj o 20% w relacji rocznej oraz wzrost o 1% wobec przeciętnej z tego samego okresu w ostatnich pięciu latach.
Ceny jaj w grudniu w porównaniu z notowaniami z listopada 2013 wzrosły w 15 krajach Unii Europejskiej. Największe zwyżki zaobserwowano w Portugalii – wzrost o 7%, Estonii – wzrost o 6% i na Słowacji – wzrost o 5%.
Tradycyjnie, najwyższe ceny jaj uzyskiwano we Włoszech, gdzie za 100 kg jaj płacono 226 euro, a najniższe w Belgii, Holandii i Czechach, gdzie ceny oscylowały w granicy 98-103 euro/100 kg.
W Polsce, w analizowanym miesiącu, jaja podrożały względem listopada o 2% do 129 euro/100 kg, ale jednocześnie potaniały o 3% niż średnio w Unii Europejskiej oraz o 23% względem analogicznego okresu 2012 roku.
Jednocześnie notowano spadek cen jaj w 10 państwach członkowskich, średnio o 1-3% m/m, przy czym największa zniżka miała miejsce w Bułgarii – o 5% w relacji miesięcznej.
Jak zaznacza FAMMU/FAPA, wzrost cen jaj na rynku unijnym obserwowano od września 2013 roku, a spowodowany był poprawą opłacalności eksportu i obniżeniem prognoz produkcji jaj w Unii Europejskiej.
Z październikowych danych Komisji Europejskiej wynika, że w ubiegłym roku unijna produkcja jaj i przetworów jajecznych ukształtowała się na poziomie około 7,2 mln ton i była o 0,5% niższa od notowanej w roku poprzednim.
Tymczasem, wywóz jaj i przetworów jajecznych z krajów Wspólnoty na rynki państw trzecich w okresie od stycznia do końca października 2013 roku wzrósł o 12%, pomimo 9-procentowego spadku do Japonii. Należy jednak zaznaczyć, że największą zwyżkę w sprzedaży miały jaja spożywcze, bo o 36% r/r. W analizowanym czasie eksport jaj wzrósł m.in. do Rosji – o 70%, Zjednoczonych Emiratów Arabskich – o 440%, Omanu – wzrost o 247% i Turcji – o 35%.