Według danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w lipcu br. wyniosła 194,7 EUR/100 kg i wobec czerwca wzrosła o 1,6%. W skali roku ceny były o niespełna 1% niższe, a wobec średniej z lat 2010-2014 o ok. 1% wyższe.
Ceny kurcząt brojlerów
W lipcu kurczęta podrożały w czternastu państwach członkowskich, w największym stopniu w Wielkiej Brytanii (+7%). W ośmiu krajach UE ceny brojlerów obniżyły się, najbardziej w Danii i na Łotwie (-6%).
Ceny polskich kurcząt spadły o ok. 1% do 137,6 EUR/100 kg i były nadal najniższe w całym ugrupowaniu, stanowiąc 71% średniej unijnej.
Jak wynika z informacji zaprezentowanych przez FAMMU/FAPA, najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (ok. 262 EUR/100 kg).
Od początku roku ceny brojlerów w UE wzrosły już o 5%, wspierane rosnącym eksportem do krajów trzecich, zwłaszcza na rynki afrykańskie i azjatyckie.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej, foto:
Gospodarz.pl