Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
Hale garażowe
2013-08-01 -
Kosiarka rotacyjna 1,65 m
2011-05-10 -
Agroplus 315 / 320 / 410 / 420 Deutz-Fahr
2013-02-04 -
Agrisem Disc-O-Sem - Spulchniacze, siewniki
2011-09-30
W 2016 r. Polska nadal pozostanie liderem produkcji drobiu w UE
Od początku maja obserwuje się wzrost cen żywca kurcząt brojlerów, głównie o charakterze sezonowym. W pierwszych trzech tygodniach lipca (1-24.07.2016 r.) przeciętna cena żywca w monitorowanych przez MriRW zakładach wyniosła 3,52 zł/kg i była większa o 3% niż średnio w czerwcu i w maju br.

Ceny kurcząt brojlerów
Jak wskazuje Bank BGŻ BNP Paribas, analizowany w lipcu br. średni poziom cen żywca jest natomiast o ok. 4% niższy niż odnotowany w analogicznym okresie w zeszłym roku co wpisuje się w obserwowany w ostatnich 5-ciu latach spadkowy trend cen kurcząt żywych.
Głowną przyczyną niższych r/r cen jest zwiększająca się podaż żywca. Dane GUS podają, że liczba wylęgów kurcząt brojlerów wykazuje tendencje wzrostowe. Według najnowszych informacji w czerwcu br. wyniosła ona 90,9 mln sztuk, czyli była większa o 4,3% w skali roku. Łączny poziom wylęgów kurcząt brojlerów w pierwszym półroczu 2016 r. wyniósł 556 mln szt. co dało 8,1% większy wynik niż w analogicznym okresie 2015 r.
Biorąc pod uwagę wymianę handlową pisklętami jednodniowymi okazuje się, że w czerwcu br. wstawiono do kurników ok. 86,7 mln szt. Co daje 5,5% wzrost w ujęciu rocznym.
Dane GUS jednoznacznie wskazują, że branża drobiarska cały czas dynamicznie rozwija się. Uwzględniając liczbę wstawień kurcząt brojlerów w pierwszych 6 miesiącach br. wzrosła ona o 7% niż w porównywalnym okresie 2015 r. Miało to odzwierciedlenie w zwiększeniu liczby ubitych kurcząt w naszym kraju. Z wiadomości Eurostat wynika,że w okresie od stycznia do maja br. ubito łącznie 438 mln szt., czyli o blisko 15% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.
Ponadto, na podstawie wysokiego poziomu wstawień w czerwcu br. można wnioskować, że w trzecim kwartale br. produkcja kurcząt kolejny raz wzrośnie. Ekstrapolując dotychczasową dynamikę wzrostu można rokować, że 2016 r. będzie zatem kolejnym rokiem znacznego zwiększenia produkcji drobiu w Polsce.
Decydujący wpływ na wzrost krajowej produkcji mają czynniki popytowe, w tym rosnący eksport, wskazujący na większe zainteresowanie polskim mięsem drobiowym na rynkach zagranicznych, jak również rosnąca konsumpcja mięsa drobiowego w kraju i na rynku UE.
Z oceny MRiRW w pierwszych pięciu miesiącach br. eksport mięsa i podrobów drobiowych (kod CN 0207) wyniósł 373,39 tys. t. i był o blisko 12% większy niż w odniesieniu do okresu poprzedniego roku. Obserwujemy utrzymanie się dużego zainteresowania polskim mięsem drobiowym u głównych partnerów handlowych, czyli Niemiec, Wielkiej Brytanii i Francji.
Przyjmując, że jeśli utrzymają się aktualne trendy to Polska w 2016 r. nadal pozostanie liderem produkcji drobiu w Unii Europejskiej.
