Spośród wszystkich krajów Wspólnoty w czwartym miesiącu bieżącego roku największy wzrost cen kurcząt całych obserwowano we Włoszech (+7%) oraz w Danii (+4%). Natomiast najwięcej za ten gatunek mięsa płacili konsumenci w Finlandii, na Cyprze, w Szwecji oraz Niemczech. W państwach tych ceny oscylowały w granicach od 258-269 euro/100 kg - podaje FAMMU/FAPA.
Z kolei najgłębszy spadek w ciągu miesiąca zanotowano w Polsce (spadek o 5% do 140,8 euro/100 kg). W naszym kraju kurczęta były najtańsze spośród całego ugrupowania, a ich ceny stanowiły 73% średniej unijnej. Drugie miejsce pod tym względem zajęła Portugalia, gdzie zanotowano 4-procentową zniżkę.
Przypomnijmy, że od początku roku do połowy marca ceny kurcząt brojlerów na terenie Unii Europejskiej spadały w wyniku ograniczenia refundacji wywozowych dla mrożonego mięsa. Sytuacja ta odwróciła się dopiero w związku z wysokimi kosztami ich produkcji.
Z szacunków Komisji Europejskiej wynika, że w bieżącym roku wzrośnie zarówno unijna produkcja jak i spożycie o odpowiednio 0,7% do 12,24 mln ton i o 0,3% do 11,68 mln ton. Zwiększy się również eksport który osiągnie poziom 1,37 mln ton, co oznacza o 3,4% więcej r/r. Spadnie natomiast import o 1,6% do 805 tys. ton.
Czynniki te przyczynią się najprawdopodobniej do dalszego wzrostu cen kurcząt na terenie Unii Europejskiej.